"Državni udar": Čekaju se iskazi Brajana Skota i ostalih svjedoka

Brajan Skot je kazao da njegova firma nije upoznata sa konačnim planom koji je trebalo da bude izveden u Crnoj Gori
119 pregleda 12 komentar(a)
suđenje, Foto: Printscreen
suđenje, Foto: Printscreen
Ažurirano: 09.01.2018. 18:14h

Nakon kratke pauze već sjutra će pred vijećem sudije specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda, Suzane Mugoše, biti nastavljeno suđenje u postupku javnosti poznatom kao pokušaj državnog udara.

Poslije maratonskih ročišta, saslušanju svjedoka saradnika Saše Sinđelića se nazire kraj, a onda će svjedočke iskaze, neko lično a neko putem video linka dati i ostali svjedoci predloženi optužnicom Specijalnog tužilaštva. Jedan od njih je američki državljanin Brajan Skot, glavni izvršni službenik preduzeća “Patriot Difens grup“ iz Orlanda. On je kako se navodi u obrazloženju optužnice, tokom davanja iskaza u istražnom postupku detaljno objasnio kako je je njegovo preduzeće između novembra i oktobra 2016. godine kontaktirao Džozef Asad generalni direktor preduzeća “Peregrin KonsaltAnts” iz Abu Dabija u vezi pružanja usluga u Crnoj Gori.

"Asad je usmenim putem, lično u kancelariji Patriot Defense group, rekao da je jedan izrelsko – kanadski politički savjetnik, kontaktirao “Peregrine Consultants” radi pružanja zaštite crnogorskoj opozicionoj partiji DF. Politički savjetnik je veoma poznat, i vjerovatno je pružao savjete izrelskom premijeru Netanjahuu. Izrelski politički savjetnik nije predstavljao DF, već im je samo bio savjetnik. Asad je upoznao PDG, da se radi o potrebi za uslugama koje uključuju kontra nadzor kao i evakuaciju i planiranja izvlačenja ljudstva negdje poslije 06. oktobra 2016. godine (otprilike oko crnogorskih izbora) u okolini Podgorice, glavnog grada Crne Gore", navodi se u obrazloženju optužnice SDT.

Brajan Skot, glavni izvršni službenik preduzeća Patriot Difens grupe, kazao je i da njegova firma nije upoznata sa konačnim planom koji je trebalo da bude izveden u Crnoj Gori.

"Na bazi “Peregrinovog” zahtjeva PDG je kontaktirao svog saradnika na Malti koji ih je izvijestio o tadašnjoj političkoj klimi u Crnoj Gori i preporučio da PDG ubuduće ne pomaže u bilo kom dijelu njihovog zahtjeva, iz kog razloga je zahtjev “Peregrina” odbijen. Na kraju Assad je savjetovao “Peregrine” da se bez obzira na navedeno angažuju. PDG je znao da su evakuacija i izvlačenje ljudstva stajali u zahtjevu, ali je ostala nepoznanica šta je “Peregrine” dogovorio", piše u optužnici.

Zato se očekuje da ova ali i mnoge druge nepoznanice budu razjašnjene tokom suđenja koje slijedi, a koje će prema zakazanim ročištima trajati najmanje do sredine marta.

Bonus video: