NJEGUŠKI PRŠUT I PLJEVALJSKI SIR SA NACIONALNIM ŽIGOM

Crna Gora na međunarodnom trištu nije zaštitila nijedan domaći proizvod

U istraživanju tržišta koje je sprovela Privreda komora građani su za najpoznatije takozvane "tradicionalne gastro suvenire" u Crnoj Gori odabrali pršutu, sir, med, maslinovo ulje, rakije ali i pivo
371 pregleda 3 komentar(a)
Njeguški pršut, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Njeguški pršut, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 01.02.2019. 17:42h

Na teritoriji Evropske unije do danas je zaštićeno 1.419 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, po kojima su države iz kojih potiču postale prepoznatljive.

"Već dugo potrošači širom svijeta prepoznaju te proizvode. Oni žele da probaju kako švajcarski sir, tako recimo pivo poljsko, češko, belgijsko, ruski kavijar, grčke masline. To su uglavnom proizvodi koji su postali nešto posebno", kaže za TV Vijesti potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović..

Na tom spisku nema Crne Gore, jer međunarodnu zaštitu do sada nije ostvario nijedan domaći proizvod.

"Mi smo i mlada država. To je dugotrajan proces. To je proces koji zahtijeva konkretne korake koje treba preduzeti".

A ako nečega imamo, to su domaći proizvodi koji su karakteristični samo za našu zemlju. U istraživanju tržišta koje je sprovela Privreda komora građani su za najpoznatije takozvane "tradicionalne gastro suvenire" u Crnoj Gori odabrali pršutu, sir, med, maslinovo ulje, rakije ali i pivo.

Sa druge strane, na nacionalnom nivou do sada su zaštićena dva proizvoda - Pljevaljski sir, koji je zaštićen oznakom porijekla, što znači da je proizvod kompletno dobijen na crnogorskoj teritoriji, dok je Njeguški pršut prvi proizvod u Crnoj Gori koji je zaštićen geografskom oznakom.

"Crna Gora obiluje bogatstvom takvih proizvoda, koji nažalost do sada nemaju svoju adekvatnu valorizaciju. Puno se radi na tome već niz godina. Od ove godine imamo novi Zakon o šemama kvaliteta a i mi u Privrednoj komori kroz projekat Dobro iz Crne Gore vrlo intenzivno radimo na tome".

Spisak brendiranih autohtonih proizvoda uskoro bi trebalo da se proširi. Filipović kaže da je, prema informacijama koje imaju u Privrednoj komori, u toku procedura za zaštitu meda i goveđe stelje, što potvrđuju i privrednici.

"Mi inače guramo sad jedan projekat prevenstveno zaštite crnogorske goveđe pršute i crnogorske ovčije stelje, pošto smatramo da te sirovine u Crnoj Gori imamo za sada dovoljno"rekao je Bekim Hadžalić iz fabrike za proizvodnju mesa..

Susjedna Hrvatska ima 17 proizvoda čije je geografsko porijeklo priznato na nivou Evropske unije, Slovenija 23, a imaju ih i Srbija i Makedonija. No svaka od njih je prije međunarodne zaštite, proizvode prvo zaštitila nacionalnim žigom.