Upoznajte prvu ženu pilota u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore

Želja joj je da nauči da leti na helikopterima ali i da završi master studije iz meteorologije
902 pregleda 20 komentar(a)
Kristina Bačić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Kristina Bačić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 07.01.2018. 18:24h

Kristina Bačić nije sanjar, ali se najbolje osjeća među oblacima. Bila je odličan đak barske gimnazije i nakon toga odlučila je da upiše Građevinski fakultet. O konkursu za upis na Vazduhoplovnu akademiju u Atini koji je raspisalo Ministarstvo odbrane, obavijestio je otac i ona je odlučila da proba.

"Više sam ispite dala da vidim da li bih ja to mogla da prođem, ispite koji su djelovali jako teško pogotovu fizička spremnost zajedno sa psihološkim testom i znanjem engleskog. I kada sam počela da idem na predavanja dobila sam poziv iz ministasrtva i rekli su mi da sam prošla, da sam imala najbolje ocjene. Tada sam odlučila da se posvetim ovom poslu i drago mi je da je tako". priča za TV Vijesti Bačić.

Prvi samostalni let imala je prije četiri godine. Bio je to krug oko vazduhoplovne baze na 15 kilometara od Atine. Osjećaj kada se prvi put popela u avionsku kabinu je prevazišao njena očekivanja, ali kada je uzletjela svi strahovi su nestali. Ispričala nam je šta joj je na početku bilo najteže.

"Početak, pogotovo prva i druga godina i učenje jezika je bilo jako teško i veliki izazov. A nakon učenja jezika i davanje ispita i praćenje predavanja na grčkom jeziku je bio najveći problem u mom školovanju".

Ovo jeste neuobičajen poziv za ženu, ali Kristina smatra da ne postoji podjela u muškim i ženskim poslovima. Priznaje da ima i onih kojima njena odluka da bude pilot zvuči čudno.

"Svakako im je neobično da je jedna žena izabrala vojni poziv a samim tim i pilot u avijaciji Crne Gore. + smatram da žena kao i muškarac može da uspije u bilo kom poslu i da je kao i u svemu potreban samo rad".

Kristina će u julu polagati zakletvu nakon čega će kako se nada početi da radi u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore. Ipak tu se njene ambicije ne završavaju. Želja joj je da pored ovoga, završi i master studije iz meteorologije.

Bonus video: