U prošloj godini prijavljen nestanak 144 osobe, 16 još nije pronađeno

Za četiri posljednje godine prijavljen je nestanak skoro 600 ljudi
581 pregleda 3 komentar(a)
Nemanja Medin, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Medin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.01.2018. 18:34h

U 2017. godini policija je dobila prijave o nestanku 144 osobe od kojih 16 još nije pronađeno. Od 2014. godine prijavljen je nestanak čak 589 osoba. Iz policije objašnjavaju šta je bio najčešći uzrok.

"U prethodne tri godine razlozi su uglavnom sociološki, društveni, ekonomski ili porodični problemi, koji predstavljaju motiv udaljenja od kuće," stoji u odgovoru Uprave policije.

A kako policija traga za nestalim osobama?

"Sektor kriminalističke policije unoseći nestalo lice kao nestalo u elektronskoj bazi podataka „nestala lica”, obavještava centre i odjeljenja bezbjednosti, granične prelaze i bezbjednosne punktove radi pojačane kontrole lica, a sve u cilju pronalaska lica čiji je nestanak prijavljen. Linija rada potražne djelatnosti formira dosije nestalog lica u kojem se nalaze sve operativne i policijske informacije i to prikupljena saznanja o porodici, motiv udaljenja od kuće, profil nestalog i drugo," dodaju iz Uprave policije.

Policijskim aktivnostima da pronađu nestalu osobu tu nije kraj.

"Vrše se intenzivne terenske provjere kao i provjere kod drugih državnih institucija (zdrastvene ustanove, đački domovi, obrazovne ustanove, vjerske institucije, ugostiteljski objekti i sl) o raspolaganju eventualnim saznanjima o nestalom licu. Uporedo se vrši provjera telefonskog saobraćaja," ističu iz policije.

Sve ovo ipak nije dalo razultate u slučaju Petrovčanina Nemanje Medina, čiji nestanak je prijavljen prošlog ljeta, a za kog nadležni sumnjaju da je ubijen.

Rezultata nema ni kada je riječ o nestanku 28-godišnjeg Dejana Bundala, koji je 10. jula ove godine posljednji put viđen na teritoriji opštine Šavnik.

Mladić je nestao u večernjim satima, prethodno ostavivši auto kojim se dovezao iz Podgorice, u kojoj živi sa roditeljima i sestrom.

Misterija je i dalje gdje se nalazi i 37-godišnji Budvanin Jovo Ćetković, čiji nestanak je takođe prijavljen u julu.

Među nestalima koji do danas nisu pronađeni je profesorica danilovgradske osnovne škole, koja je nestala 2010. godine, a misteriozan je i nestanak starice iz Sutomora, koja je posljednji put, prije nekoliko godina, viđena na 200 metara od kuće, nakon čega joj se gubi svaki trag.

Bonus video: