Osmočlana porodica Sarić iz Nikšića: Osmjehom i ljubavlju protiv nemaštine

Porodica Rade i Marijana Sarića živi u iznajmljenoj staroj kamenoj kući, u kojoj su vlaga i grijanje veliki problem, pa borave i spavaju u jednoj prostoriji. Stalan prihod im je socijalno koje sa dječijim dodacima iznosi oko dvjesta eura, i povremeno ono što Marijan, koji je slabog zdravlja, zaradi na građevini. Osnovne stvari imaju, ali su dotrajale
448 pregleda 15 komentar(a)
porodica Sarić, Foto: Printscreen
porodica Sarić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 04.01.2018. 20:11h

Da materijalni uslovi nijesu presudni da bi djeca odrastala srećno i veselo, pokazuje primjer osmočlane porodice Sarić iz Nikšića. Šestoro djece Rade i Marijana Sarića, od kojih četiri đaka, žive u staroj kamenoj kući koja vlaži i teško se grije, pa borave i spavaju u jednoj prostoriji, ali im uprkos tome osmijeh ne silazi s lica. Kad plate stanarinu i komunalije, od socijalnog primanja, roditeljima jedva da ostane za hranu, ali se ipak trude da djeca ne oskudijevaju u osnovnim potrebama. Naviknuta na malo, djeca su skromna, pa u Novoj godini žele samo laptop, da bi se kod kuće mogli zabavljati.

Iako živi u nemaštini, Nikšićanka Rada Sarić kaže da je srećna žena. U prazničnim danima nema raznovrsnu trpezu, ali ima 6 neprocjenjivih osmijeha.

"A obično ručak, spremim im neki kolač i eto. Malo gledaju taj program, imaju i tu jelku okićenu, i to smo ispoštovali. Šta ja više mogu da im prižim... igraju malo i pjevaju, vesele se", kazala je Rada.

Porodica Rade i Marijana Sarića živi u iznajmljenoj staroj kamenoj kući, u kojoj su vlaga i grijanje veliki problem, pa borave i spavaju u jednoj prostoriji. Stalan prihod im je socijalno koje sa dječijim dodacima iznosi oko dvjesta eura, i povremeno ono što Marijan, koji je slabog zdravlja, zaradi na građevini. Osnovne stvari imaju, ali su dotrajale.

"Imam taj šporet i mašinu za veš sam nabavila, ova mi je ugaona je skroz propala. Nekako sam je napravila da se može sjessti i izvući da legnemo. Koliko plaćate stanarinu? Stanarina 60 plus komunalije, dosta bogami. Kad oduzmeš, od čega obuća i osnovno ono što djeca hoće, da ne pričam o hrani koju moraš imati", rekla je Rada.

Kako četvoro djece ide u školu, sa knjigama i školskim priborom pomaže ih Centar za socijalni rad, a često im se nađu i Crveni krst i Banka hrane. Radi teret školovanja lakše pada, pošto su joj, kako kaže, djeca vrijedna i vesela.

"S obzirom na sve uslove koje imaju, prvo od kuće, pa do škole, zadovoljna sam. Dobri su", kazala je Rada Sarić.

Djeca su srećna što odrastaju u velikoj porodici, a krasi ih i skromnost.

"Fino mi je kući, majka pravi kolače, ručak, večeru, sve nas čeka, pa mi je dobro", rekla je Vida Sarić.

"Je li super imati ovoliko braće i sestara? Jeste, mnogo je dobro", dodala je Anđela Sarić.

"Šta bi voljela da imaš? Pa, skoro sve imam. A možda neki kompjuter? Da, da laptop, da se samo imam zabavljati", kazala je Sara Sarić.

"Telefon", kratak je bio Matija Sarić..

"Nešto od obuće i tih trenerčica", kazala je Rada Sarić.

Kako su obaveze oko šestoro djece brojne, Rada za neko vrijeme ne može ni da razmišlja o poslu, pa se nada da će Marijana zdravlje bolje služiti, kako bi djecu izveli na pravi put. Najveća želja im je da imaju bar sobu koju ne bi morali da plaćaju. Svi koji na bilo koji način žele da im pomognu, mogu to učiniti putem kontakta porodice Sarić (069 429 887) ili posredstvom Banke hrane (069 495 680).

Bonus video: