Rat kotorskih klanova: Ne zna se kad situacija može ponovo da eskalira

Sredinom jula u Baru je ubijen Igor Mitrović zvani Špiro. Barska policija u kratkom roku rasvijetlila je zločin i kao ubicu identifikovala 54-godišnjeg Nikolu Jovanovića iz Zaječara. Za Jovanovićem je raspisana potjernica, a prema posljednjim operativnim informacijama policije, krije se u Njemačkoj
276 pregleda 16 komentar(a)
Policija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Policija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 03.01.2018. 19:29h

Rat zavađenih kotorskih kriminalnih klanova nastavljen je i tokom 2017. godine.

Žrtava je bilo manje nego prethodne, ali je većina ubistava ostala nerasvijetljena.

Policija je u posljednja dva mjeseca serijom pretresa pokušala da stane na kraj krvavim obračunima, ali nikad se ne zna kada stvar ponovo može da eskalira.

I 2017. godinu su obilježili kriminalni obračuni od kojih većina nije rasvijetljena.

Prvo je bilo ubistvo 30-godišnjeg Đorđa Sekulović u centru Podgorice. Nepoznata osoba sredinom januara postavila je bombu ispod njegovog megana a u eksploziji je teško povrijeđena njegova prijateljica Jelena Korać. Spekuliše se da je Sekulović stradao zbog bliskih odnosa sa Podgoričaninom Mariom Miloševićem, za kojim se traga zbog ubistva Cetinjanina Radomira Đuričkovića.

Dva mjeseca kasnije ispred kuće u Budvi ubijen je 79-godišnji Slobodan Šaranović. Vjeruje se da su ga likvidirali plaćenici vođe zemunskog klana Luke Bojovića kako bi osvetio ubistvo brata Nikole, koje je, kako se sumnja, organizovao upravo Šaranović.

Sredinom jula u Baru je ubijen Igor Mitrović zvani Špiro. Barska policija u kratkom roku rasvijetlila je zločin i kao ubicu identifikovala 54-godišnjeg Nikolu Jovanovića iz Zaječara. Za Jovanovićem je raspisana potjernica, a prema posljednjim operativnim informacijama policije, krije se u Njemačkoj.

Samo nekoliko dana kasnije u Herceg Novom ubijen je 66-godišnji Niko Roganović. Ubice nijesu pronađene, a vjeruje se da je ubijen jer je došao do saznanja ko je tri mjeseca ranije postavio bombu ispod automobila njegovog sina Duška, koji je tom prilikom ostao bez obje noge. Za ovaj zločin se smatra da je nastavak obračuna kotorskih kriminalnih grupa jer sinovac ubijenog Roganovića – Vladimir, važi za visokokotiranog člana "kavačakog" kriminalnog klana na čijem čelu se nalazi odbjegli Slobodan Kašćelan.

Likvidacije su nastavljene i u septembru kada su u kafe baru "Auto zeta" u Podgorici nepoznate osobe ubile Ivana Nedovića i ranile Milića Minju Šakovića koji je, prema operativnim podacima policije, član škaljarskog klana. Vjeruje se da je meta ubica bio upravo Šaković.

Samo nekoliko dana kasnije u Kotoru je ubijen bivši fudbaler, Goran Lenac, i to dok je trčao na stadionu. Policija ga je smatrala članom "kavačkog" klana. Za ovo ubistvo osumnjičen je Kotoranin Nikola Mršić za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

U obračunu kriminanih klanova, vjeruje se da je ubijen i Nikšićanin Pero Damjanović, koji je važio za člana "škaljarskog" klana. Nestao je početkom septembra, a tijelo u fazi raspadanja pronašli su mještani Kobiljeg dola kod Cetinja, sredinom oktobra. Tijelo je bilo prekriveno zemljom a obdukcijom je utvrđeno da je ubijen iz vatrenog oružja.

Posljednje ubistvo u 2017. godini dogodilo se u noći između 20. i 21.decembra u centru Berana. Nepoznate osobe sasule su kišu metaka u 36-godišnjeg Danijela Mandića, koji je ranije bio u zatvoru zbog droge.

Osim ovih slučajeva, 2017. godina ostaće upamćena i po stradanju Nikšićana Milana Pekovića i Boška Božovića. Poginuli su 1. avgusta u Tivtu dok su pripremali bombu koja je trebalo da bude korišćena, kako se vjeruje, u atentatu na jednog od šefova obezbjeđenja vođe "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana.

Na gotovo isti način 4. septembra stradao je Cetinjanin Marko Martinović dok je, kako se sumnja, pokušavao da postavi eksplozivnu napravu ispod automobila sugrađanina Vasilija Vujovića.

Novih žrtava u ratu "škaljaraca" i "kavčana" nije bilo u posljednja tri mjeseca, a da li su tome doprinijele brojne akcije i pretresi policije po primorju, može samo da se nagađa.

Ipak, sagovornik televizije Vijesti iz policije ne isključuje mogućnost da krvavi rat ponovo eskalira.

Bonus video: