Nikšić: Veliko interesovanje za smjer kuvar, upisuju ga i odlični i vrlodobri osnovci

"Upisano je 56 učenika, 28 po odjeljunju, a konkurisalo je oko 70 učenika, tako da je jedan dio ostao ispod crte", rekao je Zoran Drljević, direktor Ekonomsko-ugostiteljske škole
568 pregleda 1 komentar(a)
Kuvar, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Kuvar, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 01.07.2018. 17:59h

Posljednje dvije godine, među svršenim osnovcima u Nikšiću vlada neuobičajeno veliko interesovanje za upis na smjer kuvar u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi.

Ranije je ova škola upisivala jedno nepuno odjeljenje kuvara svake druge godine, a od kada je među učenicima preovladalo interesovanje, morali su da prošire kapacitete, pa sada upisuju dva odjeljenja godišnje.

Nakon završene osnovne škole, nikšićki učenici posljednje dvije godine pokazuju veliko interesovanje za upis na smjer kuvar u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi, zbog čega je Ministarstvo prosvjete odobrilo da ova srednja škola upisuje čak dva odjeljenja učenika koji žele da se uče vještinama kulinarstva, umjesto što su imali nepuno jedno odjeljenje svake druge godine.

"Upisivalo se jedne godine smjer konobara, sledeće godine smjer kuvara, po jedno odjeljenje. Međutim, posljednjih godina se povećalo intersovanje za gastronomiju, za kuvarstvo, tako da posljednje dvije godine upisujemo po dva odjeljenja kuvara", istakla je je Jelena Nenezić, nastavnica kuvarstva.

"Upisano je 56 učenika, 28 po odjeljunju, a konkurisalo je oko 70 učenika, tako da je jedan dio ostao ispod crte", rekao je Zoran Drljević, direktor Ekonomsko-ugostiteljske škole.

Drljević navodi da smjer kuvar upisuju i odlični i vrlodobri osnovci, a za to ima mnogo razloga.

"Po završetku srednje škole oni odmah mogu da dobiju posao istog momenta u restoranima i hotelima na primorju ili ovdje kod nas", poručio je Drljević.

"Većina njih koji su bili dobri đaci, koji u bili posvećeni, su zaposleni", kazala je Nenezić

Budući kuvari tokom tri godine školovanja imaju dobru školsku, ali i restoransku praksu. Koliko je njihovo zanimanje perspektivno, govori to što za ovu priču nijesmo uspjeli da bilo koga od učenika nađemo u Nikšiću, jer su svi angažovani na primorju. U tome im mnogo pomaže Nevenka Vukićević, šefica kuhinje u restoranu nikšićkog Sportskog centra, gdje obavljaju praksu.

"Mogu da vam kažem da su sva djeca angažovana. Pretežno su svi na primorju, obavljaju ljetnju praksu, nakon čega ih svi objekti ostave da rade do početka školske godine", poručila je Vukićević.

Većina onih koji završe treći stepen, spremni su za posao.

"Od 30 učenika u jednom odjeljenju, bude po 20 učenika koji kad završe treći stepen kuvarstva mogu da počnu da rade kao pomoćni kuvari, dok im za kuvara treba više prakse", rekla je Vukićević.

A vrijedi učiti se kulinarskom poslu. Plate kuvarima tokom sezone, na crnogorskom primorju, kreću se od 500 do 2.500 eura.

Bonus video: