ISTRAŽIVANJE INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE

Dvije trećine građana CG pije alkohol, trećina konzumira cigarete, a svaki deseti je koristio drogu

"Kod svih odraslih, to je 63,5%, kod mladih odraslih je to i više, 65,2%, i kod mladih do 24 godine, to je oko 60%. Nema razlike u odnosu na polnu strukturu, otprilike jednako piju i muškarci i žene u Crnoj Gori", istakla je Tanja Đurišić iz Instituta za javno zdravlje", istakla je Tanja Đurišić iz Instituta za javno zdravlje
172 pregleda 4 komentar(a)
Konzumiranje alkohola, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Konzumiranje alkohola, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 28.12.2017. 18:22h

Alkohol je najpopularnija supstanca među crnogorskim građanima, budući da ga konzumira preko 60 odsto stanovnika naše zemlje. Slijede cigarete sa 35 odsto konzumenata i ilegalne droge kojima se odaje svaki deseti građanin Crne Gore.

Najveći problem je, međutim, veliki broj mladih, starijih od 24 godine, koji konzumiraju opojne i sintetičke droge, pokazali su rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje o životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore.

Istraživanje o životnim stilovima u našoj zemlji sprovedeno je prvi put, i to uz podršku Monstata i Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama.

Dvije trećine građana Crne Gore konzumira alkohol, trećina puši, dok je svaki deseti stanovnik koristio neku ilegalnu drogu, rezultati su istraživanja koje je Institut za javno zdravlje prvi put sproveo u Crnoj Gori.

Prema riječima psihologa, očekivano je najviše konzumenata alkoloha.

"Kod svih odraslih, to je 63,5%, kod mladih odraslih je to i više, 65,2%, i kod mladih do 24 godine, to je oko 60%. Nema razlike u odnosu na polnu strukturu, otprilike jednako piju i muškarci i žene u Crnoj Gori", istakla je Tanja Đurišić iz Instituta za javno zdravlje", istakla je Tanja Đurišić iz Instituta za javno zdravlje.

Pušača je nešto manje, kazala je Đurišić, i kod njih postoji najveća želja da se odreknu tog poroka.

"Aktivnih pušača u Crnoj Gori, trenutno, je 35,4%. Najčešće pušači puše 10 do 20 cigareta dnevno. 37% stanovnika Crne Gore koji trenutno puše želi da ostavi pušenje, gdje se vidi i prostor za naše savjetovalište i preventivno i edukativno djelovanje", rekao je Đurišić.

Ipak, najozbiljnija je situacija kada je riječ o korišćenju ilegalnih droga – kanabisa, ekstazija, amfetamina, kokaina i heroina – koje je probala šestina građana starijih od 24 godine.

"Skoro 9% je koristilo bilo koju ilegalnu drogu, 5,45% je to radilo prethodne godine, i prethodnog mjeseca 2,3%. Mnogo veći procenti su u populaciji mladih odraslih, gdje je 14,3% nekad u životu probalo ilegalne droge", poručila je Đurišić.

Najčešće korišćena droga je kanabis, dok je učestalost upotrebe veća kod osoba muškog pola. Uzrast početka konzumiranja zavisi od vrste supstanci, ali i društvenog konteksta, zaključuju u Institutu.

"Ako se posmatra cjelokupna populacija, to je negdje 18 godina za cigarete, alkohol, za trankilizere i sedative, to je 36 godina, kanabis 20, ekstazi kokain heroin, to je sve nakon 20 godine", kazala je Đurišić.

"Ovaj problem je usko povezan i sa drugim društvenim problemima, kao što su siromaštvo, nezaposlenost, prostitucija, delikvencija, kriminalitet, beskućstvo, itd", istakao je Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje.

Ovo istraživanje Institut za javno zdravlje sproveo je u saradnji sa Monstatom i uz podršku Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama.

Na konferenciji za medije nije saopšteno u kom periodu je istrazivanje radjeno i na kom uzorku.

Preporučujemo za Vas