Kadija: Ako su izvinjenja bila dovoljna za Dubrovnik, Srebrenicu, izvinjenje je dovoljno za permutovanje

"Morate bviti odgovorni za grešku koju počinite, zato tražim da kao moralni čin, odgovorni čin prema članovima Savjeta i javnosti Crne Gore koja je obmanjena podnesete ostavke", rekao je Drašković
188 pregleda 17 komentar(a)
Andrijana Kadija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Andrijana Kadija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 27.12.2017. 19:00h

Član Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG) Mimo Drašković formalno će na narednoj sjednici zatražiti smjenu generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije zbog toga što je menadžment nedavno predstavio pogrešne podatke o gledanosti elektronskih medija u novembru.

Rukovodstvo RTCG izvinilo se ponovo zbog propusta, navodeći da nije bio namjeran, da su svjesni odgovornosti, ali da neće podnijeti ostavke.

Od sedam prisutnih članova Savjeta, pored Draškovića, Milan Radović je insistirao na tome da nije dovljno izvinjenje, dok je Goran Đurović, poručio da je posrijedi klasični politički pritisak da se RTCG vrati pod politicki uticaj pod kojim je bila prethodnih 27 godina.

Na inicijativu članova Savjeta Milana Radovića i Mima Draškovića počela je rasprava o propustu sa prošle sjednice, kada je menadžment predstavio pogrešne podatke o gledanosti u novembru, prema kojima je TVCG bila prva.

"Zbog čega su, na koji način i kojom metodologijom prezentovani lažni podaci o gledanosti", pitao je Drašković.

"Mi jesmo napravili propust, uputili smo izvinjenje, mislim da je to dovoljno jer znate dobro da se u Crnoj Gori rijetko ko izvinjava. Ako su izvinjenja do sada bila dovoljna za Dubrovnik, ako su u okruženju izvinjenja bila dovoljna za Srebrenicu i za sve ostale zločine onda zaista mislim da je dovoljno bilo izvinjenje što smo permutovai brojke", kazala je Kadija.

"Morate bviti odgovorni za grešku koju počinite, zato tražim da kao moralni čin, odgovorni čin prema članovima Savjeta i javnosti Crne Gore koja je obmanjena podnesete ostavke", rekao je Drašković.

Direktor programa Vladan Mićunović, međutim, ističe da je greška nenamjerna, da je isključivo njegova odgovornost što su podaci o gledanosti pogrešno interpretirani.

"Još jednom, jeste propust, žao mi je što je do toga došlo, neću podnijeti ostavku, jer ne mislim da taj propust ima tu težinu da bih podnio ostavku", rekao je Mićunović.

To ipak nekim članovima Savjeta nije bilo dovoljno.

"Očekujem od generalne direktorice da jedan vid odgovornosti prema direktoru tv pokrene", kazao je Radović.

Za druge članove, to nije propust za smjene u vrhu Javnog servisa.

"Nijesam za to dovoljno je upozorenje i opomena", rekao je Perko Vukotić, član Savjeta.

"Ne vidim nista osim velike buke koju stvaraju pojedini mediji u Crnoj Gori i dio Savjeta ne bi li se desio ono što je plan da se preuzme Javni servis i vrati onima koji su ga kontrolisali 27 godina", rekao je Đurović.

"Na prvoj narednoj sjednici ću sistematično i formalno predati inicijativu za razrješenje generalne direktorice, moje mišljenje je da to treba da bude sankcija", poručio je Drašković.

Mićunovic je poručio da će mu, kad god ode sa pozicije prvog covjeka TVCG, savjest biti mirna, ali i obećao kako će biti dok bude tu.

"Neće biti moguće da se pojavi u nekom periodu rado viđan gost u ovoj kući koji će donijeti gotovi sinopsis u kome je to i gosti koji treba da budu u emisijama... da se prekrajaju izvještaji i da novinari ne mogu da prepoznaju šta su ostavili i šta uveče emituje", rekao je Mićunović.

Na sjednici je usvojen finansijski plan za narednu godinu, dok će se o programsko-produkcionom izjasniti naknadno. Konstatovano je da je novi član Savjeta juče naimenovani Slobo Pajović, doskorašnji odbornik DPS-a u Baru .

Bonus video: