Blečić tvrdi da ga je policija maltretirala: Pao u šećernu komu i opljačkan?

Pošto mu je te noći, kako kaže, oduzeta godišnja penzija, Blečić je uložio žalbu, ali je ona zbog kašnjenja odbijena
489 pregleda 17 komentar(a)
Stojan Blečić, Foto: Printscreen
Stojan Blečić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 27.12.2017. 19:03h

Šezdesettrogodišnji Nikšićanin Stojan Blečić tvrdi da je u septembru ove godine bio žrtva maltretiranja nikšićke policije. Nakon što je odbio alkotest, na šta ima zakonsko pravo, nasilno je priveden u policijsku stanicu gdje je, kako navodi zbog lošeg postupanja policijskih sluzbenika zapao u šećernu komu a potom i opljačkan. Slučaj je međutim završio tako što mu je Sud za prekršaje izrekao visoku novčanu kaznu.

Policija ima potpuno drugačiju priču.

Šezdesettrogodišnji Stojan Blečić vjeruje da ga saobraćajni policajaci u posljednje tri godine često kažnjavaju navodno zbog nacionalnog izjašnjavanja, što je ovog septembra i kulminiralo. Dok je vozio suprugu i trudnu snahu, zaustavila ga je policija a potom zahtijevala da duva u dreger, što je on odbo tražeći umjesto toga da ide na analizu krvi.

"Zvali su interventnu, iako sam ja sjedio na trotoaru - pasivno odbijao saradnju s njima, jer nijesu htjeli da me odvedu u bolnicu da dam krv. Doveli su me u stanicu tako oholo. Sibo, Sibine,tako su nešto izigravali, kao da bi me uvrijedili", navodi Blečić.

Blečić je invalid sa obje vještačke noge i uz to dijabetičar, a kaže da je boraveći u stanici policije zapao u šećernu komu, iz koje se probudio djelimično opljačkan, jer mu je vraćeno samo 715 eura, dok mu je preostalih 1000, kojima je namjeravao da vrati dug nestalo.

"Na pitanje gdje je 1.000 eura, krenuli su da me biju i ja se povukao. Uzeli, još da me biju. Pao sam u šećernu komu, a oni mi nijesu dali čašu vode da popijem tablete nego sam popio na suvo", ističe Blečić.

Nadao se, kaže, da će ukupnu nepravdu koja ga je zadesila ispraviti sudija za prekršaje.

"Kaznila me sa 700 eura, jer sam navodno napao interventni vod, ja s obje metalne noge, 63 godine star i teški šećeraš, pa možete zamisliti taj strašni sud. I kaznila me je još 200 eura što nisam htio da duvam u dreger, pa je to suđenje razdijelila na dva dijela i napravila 60 eura dva sudska troška - 960 eura", kazao je Blečić.

U saopštenju policije dostavljenom medijima, navodi se da se Blečić pomenute noći ponašao drsko prema službenicima policije, ali ne i koliki je procenat alkohola u krvi evidentiran.

S.B. se, kako su policijski službenici na licu mjesta konstatovali, nalazio u vidno alkoholisanom stanju pa su policijski službenici htjeli da ga alkotestiraju, što je on odbio. Policijski službenici su ovom licu saopštili da će biti privedeno u službene prostorije Centra bezbjednosti Nikšić radi preduzimanja daljih mjera. Nakon toga S.B. je odbio da uđe u vozilo i sjeo je na trotoar drsko se ponašajući. Potom je policijskim službenicima uputio psovke i druge uvredljive riječi i legao na asfalt.Kada su u pitanju navodi koji se odnose na to da su policijski službenici odbili da mu daju čašu vode da popije lijek, obavještavamo Vas da ni ti navodi nisu tačni jer je S.B. tražio ljekarsku pomoć i ona mu je ukazana u prostorijama CB Nikšić.

Pošto mu je te noći, kako kaže, oduzeta godišnja penzija, Blečić je uložio žalbu, ali je ona zbog kašnjenja odbijena.

Napominje da ga je utješilo to što ga je načelnik nikšićkog Centra bezbjednosti Milorad Žižić primio i uputio na Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije, ali moli ombudsmana i nvo sektor da ga zaštite i pomognu da preživi.

Bonus video: