"Crna Gora uspješno završila 2017. na polju evropske integracije i spremna je za sljedeće korake"

Članovi Kolegijuma su na sjednici, kojom je predsjedavao predmijer Vlade Duško Marković, razmotrili ključne aktivnosti za ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s fokusom na nalaze Radnog dokumenta Evropske komisije za oblast vladavine prava
1 komentar(a)
Kolegijum za pregovore sa EU, Foto: Vlada Crne Gore
Kolegijum za pregovore sa EU, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.12.2017. 18:01h

Crna Gora je, otvaranjem 30 i privremenim zatvaranjem tri poglavlja, kao i kvalitetnim i efikasnim zaokruživanjem reformi u značajnom broju oblasti, uspješno završila 2017. na polju evropske integracije i spremna je za sljedeće korake, ocijenio je Kolegijuma za pregovore.

Članovi Kolegijuma su na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predmijer Vlade Duško Marković, razmotrili ključne aktivnosti za ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s fokusom na nalaze Radnog dokumenta Evropske komisije za oblast vladavine prava.

Kako je saopšteno iz Vlade, predmet sastanka je bilo i programiranje sredstava Ipe 2018. za oblast vladavine prava.

Marković je istakao da je, u okviru poglavlja 23 i 24 završen ogroman dio posla u posljednje četiri godine, tj. od njihovog zvaničnog otvaranja decembra 2013.

„Zakonodavni proces je pri kraju, institucionalni okvir uspostavljen i kontuirano se osnažuje, a bilans rezultata i primjena donijetih reformi pokazuju rezultate u konkretnim oblastima“, naveo je Marković.

On je, kako se navodi u saopštenju, ukazao na važnost da se u narednoj godini održi dobar ritam reformi i rezultata, posebno u vladavini prava, koja diktira napredak cijelog procesa.

„U tom kontekstu, članovi Kolegijuma su dogovorili intenziviranje rada na ispunjenju privremenih mjerila u 23. i 24. poglavlju, kroz jasno definisanje obaveza i rokova za realizaciju prioritetnih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Dogovorena je dalja koordinacija rada svih resora koja će, kako se navodi, osigurati dalje vidljive rezultate i omogućiti da Crna Gora pređe u sljedeću fazu pregovora koja znači privremeno zatvaranje poglavlja.

Članovi Kolegijuma razmijenili su mišljenje i u vezi finansiranje Ipe 2018 i dogovorili prioritete za finansiranje iz sektora vladavine prava i temeljnih prava, za šta je na raspolaganju 13,3 miliona eura.

Sjednici su prisustvovali članovi Kolegijuma, kao i ministri unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i ljudskih i manjinskih prava, Mevludin Nuhodžić, Kemal Purišić i Mehmed Zenka, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.

Bonus video: