Žene i dalje marginalizovane, prednjače jedino u nezaposlenosti

iz dijela civilnog društva koji se bori za položaj žene u našem društvu kažu da nisu problem zakoni, već to što izostaje njihova primjena
60 pregleda 3 komentar(a)
Žene Zapadnog Balkana za nove politike, Foto: Screenshot (Youtube)
Žene Zapadnog Balkana za nove politike, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 25.12.2017. 18:45h

Šta država i društvo mogu da urade da bi se poboljšao položaj žena u Crnoj Gori, koje, najčešće kao žrtve stereotipa, nemaju jednaku šansu da budu zastupljene u društvenom životu i politici? Ovo pitanje postavile su predstavnice civilnog sektora ali i poslanice.

"Nije u redu da žene u Crnoj Gori budu marginalizovane, da više od polovine njih bude nezaposleno, da sporije napreduju u karijeri ali i da budu žrtve porodičnog i partnerskog nasilja. Dobro je što imamo zakone kojima se štite prava žena, ali je neophodno da se sve to primjenjuje u praksi," ističe Ljiljana Raičević iz NVO Sigurna ženska kuća.

Da primjena izostaje imala je priliku da se uvjeri Anka Vukićević iz Demosa, dok je u vladi izbornog povjerenja radila kao kontrolor u Centru za socijalni rad. Kaže da je i sama svjedočila tome da institucije o ženama koje su žrtve nasilja ne brinu dovoljno.

"Kako su žene koje trpe nasilje prepuštene same sebi, kako institucije ne rade svoj posao, kako na strani nasilnika, veliki broj zaposlenih u tim institucijama, nažalost, nađe im se pri ruci pa ih čak i savjetuju na koji način da izbjegavaju plaćanje alimentacije," kazala je Vukićević.

U Zavodu za zapošljavanje kažu da je među nezaposlenima u zemlji i dalje više žena, čiji je udio 58 posto. Društvo im još uvijek pripisuje tradicionalnu ulogu nekoga ko sjedi kod kuće i brine o domaćinstvu, a problem, smatraju u Uniji slobodnih sindikata, nastaje i kada žena odluči da postane majka.

"Obaveze oko kuće, oko djece, oko straijih osoba, koliko god mi radimo na tome, iako ide sve u nekom da kažem pozitivnom pravcu, još uvijek je najveći dio tih obaveza na ženi," navodi Gordana Vukčević iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Kako smatra Lidija Pejović iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, žene koje su zaposlene na određeno vrijeme u momentu kad odluče da se ostvare kao majke - završile su sa daljom karijerom.

"Poslodavac pod istim uslovima uvijek će se opredijeliti za muškarca, a ne za ženu, jer niko od poslodavaca ne voli da ima prekid u radu," ističe ona.

Sve ovo se čulo na radnom doručku “Žene Zapadnog Balkana za nove politike” a kao cilj je proklamovana zajednička borba za bolji položaj žena u društvu.

Bonus video: