I dalje bez vlasti na Cetinju, DPS se nada dogovoru do kraja sedmice

Sagovornici Televizije Vijesti tvrde da pregovori oko vlasti na Cetinju, u paketu nose i dogovore oko Petnjice i Mojkovca, jer SD želi učešće u vlasti u te dvije opštine
142 pregleda 10 komentar(a)
SO Cetinje, Foto: Screenshot (Youtube)
SO Cetinje, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 25.12.2017. 18:36h

U zgradi Zetske banovine na Cetinju, danas je konstituisan novi lokalni parlament i verifikovani mandati novim odbornicima.

Na sjednici koja je trajala desetak minuta, a kojom je predsjedavao nastariji odbornik Miomir Perazić, inače predstavnik Stare garde Liberalnog saveza, ipak nije izabran i predsjednik Skupštine.

Zašto još nema dogovora, iz DPS nijesu željeli da kažu, dok se Socijaldemokrate, od kojih zavisi nova vlast, nadaju da će ćitav posao biti vrlo brzo gotov.

“To je sad pitanje samo dana, kada ćemo se dogovoriti sa jednom ili drugom stranom i krenuti u redovan rad. Platforma je ista, bez obzira da li je DPS ili neko drugi upitanju i mislim da je i to samo pitanje časa kad će javnost sa tim biti upoznata," kazao je Ivan Gazivoda iz Socijaldemokrata.

I dok u SD-u očigledno još uvijek vagaju, najviši čelnici DPS su još prošle sedmice tvrdili da je dogovor oko vlasti na Cetinju gotov i da će javnost sa tim vrlo brzo biti upoznata. Potpredsjednik vlade Milutin Simović čak je prokomentarisao i da se na Cetinju ne pregovara oko vlasti.

„Rekao bih da su to bili razgovori i dogovori," kazao je tada Simović.

Ipak, možda je Simović u pravu kada kaže da se oko vlasti na Cetinju ne pregovara, jer kako saznaje naša televizija, SD je u paketu sa Cetinjem uključila i pregovore oko Mojkovca i Petnjice.

Naime, iako DPS-u u te dvije opštine nije potrebna podrška za formiranje vlasti, SD je spreman da ne zateže puno oko Prijestonice, ali da uđe u vlast i dobije određene funkcije u Mojkovcu i Petnjici.

Tome ide u prilog činjenica da je SD spreman da odbije ponudu opozicije da dobiju sve čelne funkcije na Cetinju, što bi značilo i najmanje petnaest novih radnih mjesta za kadrove te stranke, a prihvati saradnju sa DPS-om i ne traži ni mjesto gradonačelnika ni predsjednika lokalnog parlamenta.

Kako saznajemo, u DPS-u žure sa formiranjem vlasti, jer bi Skupština do kraja godine morala da usvoji i rebalans budžeta. Njegovo neusvajanje, moglo bi dovesti čak i do novih izbora.

Na pitanje da li bi Cetinje do Nove godine moglo dobiti novog predsjednika Skupštine i novu vlast, Gazivoda kaže da se nada, ali i da "nije samo do mene”.

U novom sazivu Skupštine Prijestonice, koji ima 33 mjesta, biće 16 odbornika DPS, po pet odbornika URE i Demokrata, tri SDP-a, i po dva odbornika SD-a i Stare garde liberala.

Bonus video: