INVESTITORI PORUČUJU DA IMAJU DUGOROČNE PLANOVE

Novi duvanski čeka dozvole, iz Glavnog grada kažu da je sve u proceduri

Dok iz Glavnog grada navode da je u toku regulisanje i priključak za struju, arapski investitori poručuju kako za proizvodnju u Crnoj Gori imaju dugoročne planove
202 pregleda 2 komentar(a)
BMJ Industries, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
BMJ Industries, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 01.02.2019. 22:28h

Arapska kompanija BMJ Industries će u februaru naredne godine otvoriti Novi duvanski kombinat u Podgorici, a sada čekaju upotrebne dozvole i upućuju na Glavni grad, koji je za to zadužen.

"Ne možete da zamislite koliko nam se žuri da pređemo u novu fabriku. Nakon svih problema u staroj fabrici i afere sa našim bivšim predstavnikom Isatom Boljevićem, siguran sam da bi bilo ko drugi zatvorio fabriku i pobjegao, ali odlučio sam da ostanem," kaže vlasnik kompanije Ahmad Bkairat.

Iz podgoričkog Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora saopštili su Televiziji Vijesti kako je zahtjev za izdavanje dozvole stigao 6. decembra, ali da dokumentacija nije bila potpuna. Navode i da je 18. decembra stigao dopunjeni zahtjev, ali da ni on nije odgovarao zakonskoj proceduri, nakon čega je, tri dana kasnije Nusret Mekić, u ime Novog duvanskog, izjavio da odustaje od tog zahtjeva.

Ipak, istog dana, stigao je novi valjan zahtjev za izdavanje upotrebne dozvole, sa zakonom propisanom dokumentacijom, pa je naložen tehnički pregled.

Shodno odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, upotrebna dozvola se izdaje u roku od sedam dana od dana prijema pozitivnog izvještaja da je objekat podoban za upotrebu, koji sačinjava vršilac tehničkog pregleda.

I dok iz Glavnog grada navode da je u toku regulisanje i priključak za struju, arapski investitori poručuju kako za proizvodnju u Crnoj Gori imaju dugoročne planove. Kažu da je naša zemlja pogodna i za proizvodnju šiše – aromatizovanog duvana za nargile

"Ispitujemo tržište jer je proces proizvodnje duvana za šišu komplikovaniji i u naredne dvije godine bi to moglo da počne, ako dozvoli tržište," poručuje Bkairat.

Do tada, u novoj fabrici u Podgorici biće prvo sekundarna, a za godinu i primarna proizvodnja duvana.

Kompanija BMJ Industries u kompleksu u Ras Al Kajmahu ima pet fabrika. Osim u UAE, oni proizvodnju imaju u jos četiri zemlje - u Egiptu, Iraku i Pakistanu, a od naredne godine prozvodiće i u Crnoj Gori.

Svoje proizvode izvoze u 32 zemlje, na četiri kontinenta, a imaju blizu petsto zaposlenih. Da bi uspjeli i u Crnoj Gori, očekuju, kako kažu, mudru poslovnu i administrativnu politiku, kakvu su dobili od čelnika Emirata.

"Očekujemo da će crnogorska Vlada obezbijediti sigurnost i politiku otvorenog upravljanja, što omogućava investitorima da uspiju," rekao je Bkairat.