Ne primjećuju razliku: Podgoričanima grad uvijek ukrašen na isti način

Za ukrašavanje Podgorice, tačnije kupovinu novih ukrasa, iz budžeta Glavnog grada svake godine se izdvoji 50 hiljada eura
266 pregleda 10 komentar(a)
Trg nezavisnosti Nova godina, Foto: Screenshot (Youtube)
Trg nezavisnosti Nova godina, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 24.12.2017. 19:05h

Ukrasi, lampice i jelke na trgovima i bulevarima vjesnici su Nove godine i prazničnog raspoloženja u gradovima širom svijeta.

Svake godine ukrašen je i naš glavni grad, ali na isti način, kaže većina Podgoričana i Podgoričanki u anketi Televizije Vijesti.

"Sve po starom, to je kao po nekom kalupu. Sve isto. Ništa se ne mijenja," kaže jedan od njih i ističe da bi grad volio vidjeti svjetlijim u novogodišnjim praznicima, jer to i zaslužuje.

"Ne znam u čemu je razlika, ali u svakom slučaju je ljepše," dodaje jedna od prolaznica, dok drugi Podgoričanin kaže da ukrasi na bulevaru nisu prikladni, pošto su postavljene šine.

"Malo mi je kičasto. Više volim uz banderu ovako kad stoje," ističe on,.

Za ukrašavanje Podgorice, tačnije kupovinu novih ukrasa, iz budžeta Glavnog grada svake godine se izdvoji 50 hiljada eura. U Komunalnom preduzeću objašnjavaju da se novi ukrasi u Podgorici možda ne primjećuju jer svake godine nabavljaju slične.

"Nabavljamo sličan nakit koji bi bio uklopljen sa nakitom iz prethodnih godina kako bi Podgorica dobila jedan lijepi svečani izgled. Kupljeno je 304 komada LED svjetlećih lampica u nizu i 135 komada LED svjetlećih zavjesa, a koje smo uz nakit iz prethodnih godina montirali na ulicama našeg grada," navodi Maja Vukčević iz Komunalnih usluga.

Kako je kazala, dio tek postavljenih svjetlećih zavjesa na Bulevaru sv Petra Cetinjskog ne radi jer usljed vremenskih neprilika dolazi do oštećenja novogodišnjih figura i ukrasa, ali ističe da se svakodnevno na terenu radi na popravci eventualnih kvarova.

No ne uništavaju ukrase samo vjetar i kiša, već i ljudi. Okićeni djelovi grada, često su na meti vandala i za vrijeme praznika. Zato se jelke na Univerzitetskom i Trgu nezavisnosti svake godine ograđuju u pokušaju da se spriječi krađa ukrasa.

"Apelujemo na sugrađane da ne uništavaju imovinu glavnog grada, u ovom slučaju novogodišnje dekorativne figure, čime se dovodi u pitanje kako bezbijednost građana tako i dodatno izdvajanje novčanih sredstava," poručuje Vukčević.

Ona poziva da novogodišnjem raspoloženju doprinesu i privrednici tako što će okititi javne površine u okolini svojih objekata, a komunalno će im obezbijediti tehničku opremu.

Podgorica će biti okićena do 15. januara.

Bonus video: