ODBIJANJE DPS-a DA UVRSTI U KD

Nezakonito bogaćenje javnih službenika i dalje nije krivično djelo

Još samo da DPS shvati koliko bi novca na ovaj način država mogla da prihoduje, kako teret vječite krize vječito ne bi plaćali oni koji najmanje zarađuju. I to u državi socijalne pravde
102 pregleda 8 komentar(a)
Skupština, Foto: Vlada Crne Gore
Skupština, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.12.2017. 20:05h

Vlada je još prije pet godina odbila uvođenje krivičnog djela nezakonito bogaćenje za javne službenike, uz obrazloženje da bi se pod sumnjom mogli naći nevini pojedinci i da je nepravedno da samo funkcioneri dokazuju eventualni nesklad između prihoda i imovine.

"Odbijanje DPS-a da to uvrsti kao krivično djelo, pokazuje prave političke namjere- Da se žele zamaskirati i zakamuflirati brojni funkcioneri DPS-a čija imovina jasno vidljiva, nedvosmisleno prevazilazi regularne i zakonite prihode koje su oni prijavili", kazao je Ivan Vujović iz SDP.

"Jasno je da ovdje ne postoji politička volja jer niko od javnih funkcionera iz vrha DPS-a ne može da objasni odakle mu imovina koju ima", kazao je Nebojša Medojević iz DF-a.

I pored upornih pokušaja da od poslanika DPSa dobijemo stav o preporukama iz EU da se kriminalizuje nezakonito bogaćenje javnih funkcionera, ostali smo uskraćeni za izjavu iz najjače vladajuće partije.

U SD-u ,DPS-ovom partneru u vlasti, smatraju da bi nezakonito bogaćenje trebalo kvalifikovati kao krivično djelo. Za socijaldemokrate, svaki građanin u svakom trenutku mora biti spreman da objasni na koji način je stekao kapital.

"Nezakonito bogaćenje je sasvim logično krivično djelo. Za svako sticanje imovine mora da postoji neki izvor i na kraju krajeva mora se plaćati porez. Para u CG ima. Jer dovoljno je izaći na ulicu i vidjeti kakva se kola voze, a onda postavite pitanja kako su ljudi kupili ta vozila", kazao je Đorđe Suhih iz SD-a.

Ne postoji bojazan da se uvođenjem ovog krivičnog djela u Krivicni zakonik potencijalno nevine osobe dovedu u nezavidan položaj tvrde u Demokratskoj Crnoj Gori , pobijajuci time jednu od kljucnih teza koje je vlada ranije iznosila

"Građani koji su na zakonit način stekli svoju imovinu, ne bi bili dovedeni u bilo kakvu nepovoljnu situaciju jer svako ko je na pošten način stekao svoju imovinu, njemu nije teško dokazati porijeklo te imovine", kazao je Neven Gošović iz Demokrata.

Nezakonito stečen kapital za svaku vlast bi morao bi biti izazov za rjesavanje saglasni su u dijelu vlasti I opoziciji. Načini rješavanja su različiti.

"U određenim vremenima neke države su podvlačile crtu i govorile ne treba niko da objašnjava kako je došao do novca samo treba sad da ga legalizuje . Ako smo u toj situaciji ajde i mi da podvučemo crtu pa da krenemo. Jednom se mora krenuti sa pojašnjavanjem odakle imovina pojedinim lljudima", kazao je Suhih.

"Ovdje se ne radi o malim iznosima novca. Samo godišnje od šverca cigareta 300 miliona eura. Pomnožite sa 20 godina to je 6 milijardi eura. To su 2 BDP-a, to je 6 budžeta države Crne Gore. Te pare kad se vrate one se mogu iskoristiti i za pokretanje novih fabrika, otvaranje novih radnih mjesta, izgradnju bolnica vrtića, škola", kazao je Medojević.

Još samo da DPS shvati koliko bi novca na ovaj način država mogla da prihoduje, kako teret vječite krize vječito ne bi plaćali oni koji najmanje zarađuju. I to u državi socijalne pravde…