NA BIROU 51.752 NEZAPOSLENIH

Kako se zaposliti, muka je mnogih u CG: Sve je teže naći posao

Na pitanje da li vide svoju odgovornost u konstantnom rastu stope nezaposlenosti, iz Zavoda odgovaraju da je u javnosti stvorena takva slika kao da Zavod zapošljava
231 pregleda 22 komentar(a)
Podgorica, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Podgorica, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 20.12.2017. 20:29h

Nezaposlenost je jedan od najvećih problema u Crnoj Gori.

Na birou je 51.752 nezaposlena lica.

Recimo od jula 2015.godine, kada je nezaposlenost iznosila 32.000, na evidenciju je došlo skoro 20.000 osoba i sada je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka, 22,3 odsto.

Kako se zaposliti, muka je mnogih građana Crne Gore.

Ono što je loše je to što je naći posao iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, sve teže.

"Registrovano 51.752 nezaposlena lica, odnosno stopa nezaposlenosti iznosi 22,3 odsto", istakao je Suljo Mustafić, direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Na pitanje da li vide svoju odgovornost u konstantnom rastu stope nezaposlenosti, iz Zavoda odgovaraju da je u javnosti stvorena takva slika kao da Zavod zapošljava.

"Zavod po definiciji posreduje u zapošljavanju i naravno Zavod je tu samo jedan od segmenata koji treba da doprinese svemu ovome, mi mislimo da je poboljšanje čitavog privrednog ambijenta jako važno i naravno Zavod je tu da uradi onaj svoj dio posla u svemu tome, a kada su u pitanju ove mjere koje mi imamo na raspolaganju, one su ograničene i budžetski i zakonskim procedurama", kazao je Mustafić.

U strukturi nezaposlenih, više od polovine su žene, 58 odsto. U Zavodu tvrde da je smanjeno učešće mladih do 25 godina i povećano učešće starijih od 50 godina. Bez posla je I dalje 9.219 visokoškolaca, među kojima 303 magistra i čak 12 doktora nauka.

"Ukoliko se poslije duže vremena budžet Zavoda poveća, što očekujemo, planirali smo da tokom 2018. godine uključimo od 3.500 do 4.000 nezaposlenih u neke od programa i mjera aktivne politike zapošljavanja, za šta je predviđeno 4,6 miliona eura", rekao je Mustafić.

Na evidenciji Zavoda nalazi se skoro 6.000 lica sa invaliditetom. Ove godine je zaposleno njih 31. Osim podsticanja zapošljavanja na sjeveru i u manje razvijenim opštinama, najavljuju da će realizovati nove programe za pojedine kategorije teže zaposlivih, prije svega, za bivše korisnice naknada za troje i više djece.

Preporučujemo za Vas