Heroji samo dok gori: Vatrogasci u petak ispred zgrade Vlade

U Sindikatu objašnjavaju da pored povećanja plata, traže i povoljnije uslove za penzionisanje, jer 85 starijih radnika nema dovoljan broj godina staža za penziju
51 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, gašenje požara, Foto: Slavica Kosić
Tivat, gašenje požara, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.12.2017. 18:47h

Kada vatra guta sve pred sobom, vatrogasci su heroji. Nakon što ugase požare, više ih niko ne pominje.

"Čim su kiše počele, heroja više nema... heroji su nestali sa scene, heroji sada moraju da traže, da se bore," kaže Predrag Milikić, predsjednik Strukovnog sindikata vatrogasaca (USSCG).

Bore se za veće plate. I da svi primaju jednako. Sada u nekim Opštinama primaju oko 300, a u nekim oko 400 eura.

Traže da se koeficijent poveća, što bi značilo da svi imaju platu između 500 i 550 eura

"Mi smo tražili taj koeficijent 5,1 i da uđemo u platne razrede. Na nivou Crne Gore su svi koeficijenti različiti, a svi vatrogasci rade isti posao, u istom poslu su, a primaju različite plate," ističe Milikić.

U Bijelom Polju, ne samo što su plate niske, nego im kao i ostalima u toj lokalnoj upravi, kasne.

"Nadamo se da ćemo ovim štrajkom koji se organizuje u Podgorici da uspijemo da ostvarimo naša prava. Dogovor je svih vatrogasaca u Crnoj Gori da nećemo odustati od naših zahtjeva," poručuje Milan Matijević, vatrogasac iz Bijelog Polja.

U Sindikatu objašnjavaju da pored povećanja plata, traže i povoljnije uslove za penzionisanje, jer 85 starijih radnika nema dovoljan broj godina staža za penziju.

"Mi tražimo isto što je dato Vojsci, to je 50 godina starosti, 20 godina ukupnog radnog staža, od čega deset godina provedenih sa radom pod beneficijama," napominje Milikić.

Podgorički vatrogasci dobitnici su nagrade “19. decembar” za 2017. godinu, prestižnog priznanja koje se svake godine dodjeljuje povodom Dana oslobođenja Podgorice. Iako im prijaju pohvale i nagrade, podvlače da im je država još mnogo toga dužna.

"Može li se s tom nagradom u prodavnicu recimo, da se kupi nešto? Nažalost, ne", poručuje Milikić.

Protest će biti održan u petak, 22. decembra, u deset sati ispred zgrade Vlade.

Bonus video: