Martin: EP podržava napredovanje u pristupanju EU u skladu sa individualnim zaslugama država

Martin je saopštio da EP u potpunosti podržava princip napredovanja u procesu pristupanja EU u skladu sa individualnim zaslugama država, uz ocjenu da je Crna Gora u ovom procesu daleko odmakla od ostalih zemalja
1 komentar(a)
Dejvid Martin, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Dejvid Martin, Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.12.2017. 13:14h

Evropski parlament (EP) podržava princip napredovanja u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) u skladu sa individualnim zaslugama država, rekao je šef Delegacije EP za odnose sa Crnom Gorom, Dejvid Martin.

Delegaciju EP primio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, koji je istakao da Crna Gora ostaje čvrsto na kursu integracije u zajednicu modernih evropskih društava, pri čemu EU vidi kao ključni ekonomski, politički i vrijednosni okvir za ukupan razvoj i prosperitet društva.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je istrajala na ovom kursu u veoma kompleksnom geopolitičkom kontekstu i izazovnom domaćem političkom ambijentu.

"U prvoj godini mandata, Vlada je obezbijedila društveno-ekonomski ambijent koji je rezultirao uspješnim okončanjem procesa pristupanja NATO-u, vidljivim napretkom u reformama iz evropske agende i jednom od najvećih stopa ekonomskog rasta u Evropi, od 4,2 odsto,“ rekao je Pažin.

On je naglasio da su konstantna izgradnja i jačanje sistema vladavine prava ključ i preduslov ukupnog društvenog i ekonomskog napretka.

"Izrazio je, u tom smislu, očekivanje da će tokom naredne godine, biti stvoreni uslovi da Crna Gora dobije mjerila za zatvaranje pregovara u poglavljima 23 i 24", kaže se u saopštenju Vlade.

Predstavljajući ključne rezultate iz ove oblasti, Pažin je kazao da su, u prvih devet mjeseci ove godine, sprovedene istrage protiv 63 lica i podignute optužnice protiv 43 osobe za krivično djelo organizovanog kriminala, kao i da su 24 lica bila predmet istrage zbog pranja novca.

On je, u vezi borbe protiv korupcije, naveo da je formirano 12 predmeta protiv 54 fizička i 12 pravnih lica.

Martin je saopštio da EP u potpunosti podržava princip napredovanja u procesu pristupanja EU u skladu sa individualnim zaslugama država, uz ocjenu da je Crna Gora u ovom procesu daleko odmakla od ostalih zemalja.

"Pozdravio je naročito pozitivnu međunarodnu ulogu Crne Gore, koja se ogleda u punoj usaglašenosti crnogorske vanjske politike sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU", kaže se u saopštenju.

Bonus video: