"POSPIJEŠITI SAMOINICIJATIVNOST I PREPOZNATI DOBRE IDEJE"

Pejović: Da se svi zajedno energično potrudimo da mladima osiguramo tekovine EU

"Osnivanje Regionalne kancelarije za mlade predstavlja značajan doprinos izgradnji politike mladih na nacionalnom nivou, intenziviranju saradnje i razmjeni na regionalnom nivou, te što boljem i sveobuhvatnijem umrežavanjem s politikama EU u ovoj oblasti" poručio je Pejović
3 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 18.12.2017. 12:23h

Regionalna saradnja mladih važna je za pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je danas na okruglom stolu o Kancelariji za regionalnu saradnju mladih.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović istakao je da je politika mladih danas redovna tema na svim samitima na nivou EU.

"Osnivanje Regionalne kancelarije za mlade predstavlja značajan doprinos izgradnji politike mladih na nacionalnom nivou, intenziviranju saradnje i razmjeni na regionalnom nivou, te što boljem i sveobuhvatnijem umrežavanjem s politikama EU u ovoj oblasti" poručio je Pejović, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Pejović je podsjetio na ključne dokumente iz ove oblasti, poput Bijele knjiga iz 2001. i strategije „Mladi – ulaganje i osnaživanje” iz 2009, koje promovišu stvaranje novih mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje mladih, njihovo veće učešće u društvu, i jačanje solidarnosti između mladih i cjelokupnog društva.

On je naglasio da je Crna Gora bila prva država potpisnica koja je ispunila sve obaveze kada je u pitanju institucionalizacija Regionalne kancelarije, uključujući obezbjeđivanje i opremanje kancelarije u Podgorici, koja predstavlja podršku ukupnoj ideji o saradnji omladine država Zapadnog Balkana.

Pejović je, kako je saopšteno, prenio da je, u cilju promocije Regionalne kancelarije za mlade, u prethodnom periodu održano deset info sesija u svim većim gradovima Crne Gore, tokom kojih su nastale brojne ideje i pokrenute značajne inicijative usmjerene na unapređenje omladinske politike.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se može pohvaliti jasnim strategijskim okvirom za mlade do 2021.

Ministar je istakao da Vlada konkretnim mjerama podržava ovu politiku, što pokazuje i podatak da je kroz vladin program za stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem, za četiri godine prošlo više od 14 hiljada mladih.

"Važno je da pospješimo samoinicijativnost i prepoznamo dobre ideje koje nove generacije imaju, da se svi zajedno energično potrudimo da mladima osiguramo tekovine EU za koje se u Crnoj Gori borimo, a to je da putuju, studiraju i rade na evropskom kontinentu kao i ostali građani Unije", poručio je Pejović.

Na skupu koji je organizivala Kancelarija OEBS-a učestvovali su i ministar sporta Nikola Janović, ambasadorka OEBS-a Mariz Davije i generalni sekretar Regionalne kancelarije za mlade Đuro Blanuša.

Preporučujemo za Vas