Za tri mjeseca kažnjeno skoro 1.000 vozača zbog telefona tokom vožnje

“Utvrđeno je da razgovor telefonom u toku vožnje povećava rizik od saobraćajne nesreće četiri puta. A pisanje i čitanje sms poruka čak osam puta, takođe pisanje sms poruka po njima može da se uporedi sa procentom alkohola u krvi od 0,8 promila”
0 komentar(a)
Vožnja i telefoni, Foto: Shutterstock
Vožnja i telefoni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2017. 19:24h

U protekla tri mjeseca, zbog korišćenja telefona tokom vožnje, kažnjeno je čak 977 vozača ili skoro 11 dnevno, pokazuju podaci policije. Ipak, broj kažnjenih za taj saobraćajni prekršaj je, po mišljenju saobraćajnog vještaka Mirka Đurovića, jako mali.

"Siguran sam da ćete u kratkom periodu, za deset minuta naći deset telefona", kazao je Đurović.

Iz Policije nam je s druge strane saopšteno, da ulažu napore kako bi uticali na vozače da ne koriste telefon tokom vožnje.

"Službenici saobraćajne policije svojim svakodnevnim aktivnostima sprovode kako preventivne tako i represivne mjere u cilju suzbijanja ovog prekršaja", saopštili su iz Uprave policije.

Da bi se ipak moglo uraditi više pokazuju i naši snimci. Na jednoj podgoričkoj raskrsnici za svega 15-tak minuta snimili smo gotovo isti broj vozača koji koriste telefone. A toliko ih policija prosječno dnevno kazni u cijeloj Crnoj Gori.

Iz NVO Alfa Centar koja je tokom prošle godine organizovala kampanju “Pušti nek zvoni”, problematizujući upotrebu telefona u vožnji, kažu da to koliku opasnost predstavlja korišćenje telefona dok ste za volanom najbolje pokazuje istraživanje rađeno na Univerzitetu Bolonja 2015. godine.

“Utvrđeno je da razgovor telefonom u toku vožnje povećava rizik od saobraćajne nesreće četiri puta. A pisanje i čitanje sms poruka čak osam puta, takođe pisanje sms poruka po njima može da se uporedi sa procentom alkohola u krvi od 0,8 promila”, kazala je Nada Radović iz NVO "Alfa Centar".

Prema pojedinim istraživanjima vozač koji razgovora telefonom kasni sa odlukama oko jednu sekundu. Toliko je potrebno da, ako se krećete brzinom od 60 km/h, pređete oko 16 metara. Ipak upotreba telefona kao jednog od mogućeg uzročnika udesa kod nas se gotovo zanemaruje.

"Ja dosad nisam naišao na neko vještačenje iz oblasti saobraćaja, a da je tamo pisalo da je neposredni uzrok korišćenje telefona. To nije ni za očekivati jer svi vozači koji su učestvovali nijedan neće reći da je koristio telefon pa da je zbog toga došlo do saobraćajne nezgode", kazao je Đurović.

“U Americi jedna od prvih stvari koja se radi nakon nezgode jeste da se utvrđuje da li je vozač u momentu nastanka udesa koristio mobilni telefon i na koji način”, kazala je Radović.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, za upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje predviđena je kazna od 50 do 120 eura.

Bonus video: