Na Zabjelu položen kamen temeljac za izgradnju sinagoge

"U 16. vijeku, Jevreji koji su bježali od progona u Španiji i Portugaliji, došli su u Crnu Goru, a kod vas smo bili bezbjedni i za vrijeme Holokausta", kazala je amabasadorka Izraela u Crnoj Gori Alona Fišer-Kam
470 pregleda 15 komentar(a)
Sinagoga kamen temeljac, Foto: Printscreen (YouTube)
Sinagoga kamen temeljac, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 17.12.2017. 19:02h

Jevreji u Crnoj Gori uskoro će dobiti svoj novi hram. Kamen temeljac za sinagogu položen je u podgoričkom naselju Zabjelo, na zemljištu koje je jevrejskoj zajednici ustupio glavni grad.

"Gradnjom hrama počinjemo novi ciklus, kao punopravna zajednica, kakva smo i do sada bili u Crnoj Gori, i kao zajednica koja će i dalje nastaviti da doprinosi skladu koji postoji u ovoj državi", rekao je predsjednik jevrejske zajednice u Crnoj Gori Jaša Alfandari.

"U 16. vijeku, Jevreji koji su bježali od progona u Španiji i Portugaliji, došli su u Crnu Goru, a kod vas smo bili bezbjedni i za vrijeme Holokausta", kazala je amabasadorka Izraela u Crnoj Gori Alona Fišer-Kam.

Polaganje kamena temeljca poklopilo se sa proslavom jednog od najvažnijih praznika u jevrejskoj tradiciji – Hanuke, praznika svjetlosti.

Čast da zapali prvu svijeću imao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Crna Gora, kazao je Vujanović, treba da bude ponosna na svoju istoriju u kojoj ni u najtežim trenucima nije bilo antisemitizma. Zbog toga je gradnja sinagoge od značaja za sve građane.

"Ona nije samo svetilište i hram Jevreja, ona je mjesto okupljanja svih, ona je poziv svima da budemo zajedno i prije svega poziv da budemo međusobno u slozi", kazao je Vujanović.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su članovi Vlade i svih vjerskih zajednica, a posebne zahvalnice uručene su zaslužnima za realizaciju projekta izgradnje sinagoge: gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, bivšem gradonačelniku Miomiru Mugoši i biznismenu Zoranu Bećiroviću.

Bonus video: