Opozicija spremna da ponudi sve, samo da se na Cetinju smijeni vlast DPS

"Mi ćemo insistirati na razvojnim projektima, na završetku kjlučnih infarstrukturnih projekata. Svakako da u centru naše pažnje neće biti funkcije, koje se pominju ovih dana , već ćemo ostaviti njima, da oni nađu model, koji njabolji za funkcionisanje nove lokalne samouprave", istakao je nosilac liste GP URA Filip Adžić
103 pregleda 7 komentar(a)
Cetinje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Cetinje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 15.12.2017. 18:14h

Skoro tri nedjelje su prošle od izbora na Cetinju, a dogovori političkih stranaka o formiranju vlasti u Prijestonici, tek su na početku.

Sa Socijaledmokratama, koje su osvojile dva odbornička mandata, prvu rundu razgovora završili su predstavnici vlasti, a za pregovarački sto večeres će sjesti i sa opozicionim partijama – Demokratama, Urom, SDP-om i Starom Gradom LSCG.

Šta je njihova ponuda i hoće li njome eventualno uspjeti da konkurišu DPS-ovoj?

Večeras u 19:30 za pregovaračkim stolom, s jedne strane naći će se delegacija cetinjske opozicije , koju čini osam ravnopravnih predstavnika četiri opoziciona subjekta , dok četvoročlanu delegaciju Socijaldemokrata, kao i u pregovorima sa DPS, predvodi Damir Šehović.

Jedan od pregovarača, nosilac liste GP URA, Filip Adžić, ponavlja da opoziciji nijesu važne funkcije, i da su spremni da ponude sve, samo da se u crnogorskoj Prijestonici smijeni vlast DPS.

"Mi ćemo insistirati na razvojnim projektima, na završetku kjlučnih infarstrukturnih projekata. Svakako da u centru naše pažnje neće biti funkcije, koje se pominju ovih dana , već ćemo ostaviti njima, da oni nađu model, koji njabolji za funkcionisanje nove lokalne samouprave", istakao je Adžić.

Iz Socijaldemokrata tvrde da navodno na sastanku sa DPS, nije bilo riječi o kadrovskim rješenjima, već o programskim principima buduće vlasti.

Međutim, ono što se već danima može čuti, jeste da SD insistira na nekoliko novih kadrovskih rješenja .

Navodno im je neprihvatljivo da gradonačelnik i dalje bude Aleksandar Bogdanović.

Do sada se spekulisalo sa više imena koja bi DPS mogao da ponudi ako pristanu da zamijene Bogdanovića.

To je doskorašnji predsjednik lokalnog parlamenta Jovan Martinović, koji međutim ne živi na Cetinju. Pominjalo se i ime DPS poslanice Ane Nikolić, ali kako saznaje Televizija Vijesti ona nema značajnu podršku u sopstvenoj partiji.

Konačno, Aleksandar Kašćelan, direktor Montenegro bonusa, navodno je najprihvatljivija opcija za SD, ali je problem što DPS u tom slučaju ne bi znao koga da postavi na njegovo mjesto.

SD navodno trazi i smjenu dijela članova kabineta gradonačelnika, te traži mjesto direktora Vodovoda, koji je tradicionalno bilo u rukama SDP. Sve ove funkcije pa i više opozicija je spremna da ponudi SD .

"Ja se nadam da ćemo raditi svi mi u interesu grada, tako da očekujem ad će i prdestavnici SD, prepoznati našu iskrenu želju da konačno pomognemo Prijestonici", podučio je Adžić.

Izvori Televizije Vijesti iz DPS, kažu da lider stranke Milo Đukanović nije spreman na bilo kakva uslovljavanja.

S druge strane postavlja se pitanje, koliko je SD spreman da ide daleko u svojim zahtjevima i tako možda ugrozi pozicije koje ima na državnom nivou.

URA i Demokrate su na izborima 26. novembra dobili po pet odbornika, SDP tri a Stara garda LSCG dva odbornika. Za formiranje većine potrebna im je podrška dva odbornika SD. DPS je osvojila 16 mandata.

Bonus video: