Šta će biti nova strategija tzv. građanske opozicije: Sve opcije na stolu, osim povratka u parlament

"Zašto su neki politički subjekti u opoziciji na neki način odustali od tih zahtjeva i vratili se u parlament to je pitanje za njih ", kazao je Konatar
67 pregleda 22 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Printscreen
Miloš Konatar, Foto: Printscreen
Ažurirano: 15.12.2017. 18:16h

Lideri takozvane građanske opozicije na narednom sastanku, do kraja decembra, trebalo bi da donesu političke odluke o novoj strategiji djelovanja i odluče hoće li, i kako, učestvovati na izborima naredne godine. Iz Ure, koja je domaćin narednog susreta, našoj Televiziji su kazali da će sve opcije biti na stolu, osim povratka u parlament.

Kada se, naredne sedmice, poslanici DF-a, Ujedinjene Crne Gore i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, vrate u skupštinske klupe, a to su, makar privremeno najavili i poslanici SNP-a, mimo znanja rukovodstva te partije, nepopunjeno će ostati 18 poslaničkih mjesta u ovoj sali. To takozvanu građansku opoziciju ne obeshrabruje. Konkretne poteze trebalo bi da donese već naredni sastanak na nivou lidera, čiji je domaćin URA.

"Građanska opozicija u ovom trenutku ima obavezu da donese političku odluku koja se tiče nove strategije djelovanja, obzirom na ove novonastale okolnosti, i ono što mogu reći jeste da su u ovom trenutku sve opcije na stolu, osim prekida bojkota i povratka u parlament razgovaraće se i o mogućim protestima", kazao je Miloš Konatar iz URA-e.

URA će insistirati da se odgovori na sljedeća pitanja.

"Da li ćemo učestvovati na narednim izborima, uključujući predsjedničke i lokalne, kako ćemo nastupiti, da li ćemo imati zajedničkog predsjednickog kandidata, da li će se nastupiti kao jedan subjekt, u jednoj koloni, ili će građanska opozicija nastupiti u više kolona - to su pitanja na koja očekujamo da se da odgovor na sljedećem sastanku lidera građanske opozicije". istakao je Konatar.

Iako u Uri ne misle da je oslabljena pozicija građanskog dijela opozicije u zahtjevu za ponavljanjem parlamentarnih izbora, Demokrate i SDP priznaju da odluka njihovih kolega o povratku u parlament građasnkoj opopziciji ne ide na ruku.

"Na neki način je srušila onaj pritisak koji je postojao od 39 poslanika prema tim uslovima, i dakle sad imamo jednu otežavajuću situaciju gdje se vlast nalazi u mnogo relaksiranijoj poziciji nego što se nalazila ranije", kazao je Nikola Rovčanin iz Demokratske Crne Gore.

"Saglasan sam da je danas situacija čitave opozicije gora, i da - to zahtijeva odgovor ostatka građanske opozicije, ali ne možemo mi biti krivi što nijesmo zaustavili njihovu štetu više nego što su oni napravil", naveo je Bojan Zeković iz SDP-a.i

"Zašto su neki politički subjekti u opoziciji na neki način odustali od tih zahtjeva i vratili se u parlament to je pitanje za njih ali apsolutno to nam ne daje za pravo da mi odustanemo od tih zahtjeva iza kojih smo stali", kazao je Konatar.

Konatar ponavlja da se novi sastanak lidera opozicije očekuje uskoro, najkasnije do kraja decembra.

Bonus video: