Sačuvati duh prošlih vremena: "Podgorica u zagrljaju vjekova"

"Vidite ovdje se sada podiže Gradsko pozorište, apsolutno će se svi sugrađani složiti da nam treba Gradsko pozorište, ne treba nam Delta. Ali svima je ostalo ono pitanje, zašto baš tu na jednoj ikoni toga vremena? Zašto se jedan dio toga nije mogao bar zadržati ako je baš i moralo tu da se gradi", istakao je Mijajlović
430 pregleda 1 komentar(a)
Podgorica u zagrljaju vjekova, monografija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Podgorica u zagrljaju vjekova, monografija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 21.05.2018. 17:33h

Podgorica je kroz vjekove mijenjala izgled, a i duh. Kako bi sačuvao trag prošlih vremena, Predrag Mijajlović izradio je monografiju "Podgorica u zagrljaju vjekova".

Jedan od simbola Titograda kog više nema, a trebalo ga je sačuvati je Kino kultura.

"Vidite ovdje se sada podiže Gradsko pozorište, apsolutno će se svi sugrađani složiti da nam treba Gradsko pozorište, ne treba nam Delta. Ali svima je ostalo ono pitanje, zašto baš tu na jednoj ikoni toga vremena? Zašto se jedan dio toga nije mogao bar zadržati ako je baš i moralo tu da se gradi", istakao je Mijajlović.

Jedan od sačuvanih simbola grada je Sat kula iz 1623. godine.

"Sat kula, obilježje Stare varoši. Prosto ne mogu da vjerujem da smo od Stare varoši uradili to što smo uradili. Da je ona izgubila apsolutno sve ono što je morala da sačuva kroz svo to vrijeme. Da danas kad bilo ko sa starne prođe i prošeta tom Starom varoši zaista vidi da je to bio grad", kazao je Mijajlović.

U Podgorici se ne grade fabrike, nego stanovi za prodaju. Pored hotela Podgorica izgrađen je soliter, neki ga zovu "monstrum" i to pored Sastavaka ili Skalina, jednog od glavnih mjesta u gradu ušća Ribnice u Moraču.

"Meni kao građaninu ovo je ostalo vrijeme jedne mladosti, gdje smo se sastajali, družili, imali prve ljubavi". rekao je Mijajlović.

I za kraj poruka, volite svoj grad i učinite sve da bude bolji, čistiji i ljepši za sve nas.

"Živimo u nekom vemenu, gdje grad srlja, ne zna ni kuda ni zašto, a dušu smo negdje usput izgubili. Mislim da je krajnje vrijeme da se vratimo bilo Titogradu, bilo Podgorici", poručio je Mijajlović.

Bonus video: