Projekat Kolektivni sunet dobio 4.000 eura: "Institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda"

Ipak, zvanično obrazloženje danas TV "Vijesti" nije dobila od direktora Fonda Safeta Kurtagića, koji im je rekao da će odgovor dostaviti sjutra u pisanoj formi
92 pregleda 0 komentar(a)
Kolektivni sunet, Foto: Printscreen (YouTube)
Kolektivni sunet, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 12.12.2017. 18:34h

Nakon što se juče popodne na društvenoj mreži Facebook pojavila Odluka Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2016. godinu da projekat Kolektivni sunet dobije 4.000 eura, danas stižu kritike javnosti.

Ipak, zvanično obrazloženje danas TV "Vijesti" nije dobila od direktora Fonda Safeta Kurtagića, koji im je rekao da će odgovor dostaviti sjutra u pisanoj formi. Nakon što je TV "Vijesti" ostala uskraćena za odgovor direktora, kontaktirali su i člana Upravnog odbora Fonda Momčila Vuksanovića koji im je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da nema komentar.

Odluka o drugoj raspodjeli sredstava bila je dostupna na zvaničnom sajtu Fonda, ali nakon 15 sati više joj nije moguće pristupiti.

Iz NVO Građanska alijansa koja u kontinuitetu prati rad Fonda kažu da je ovo dobro zamišljena institucija, koja je u praksi dovela do apsurda sve ono što je trebalo da doprinese zaštiti i ostvarivanju manjinskih prava.

"I ovaj projekat i sam njegov naziv i novac koji je dat to pokazuje i to nije usamljeni projekat, brojni su projekti koji nemaju apsolutno nikakvog smisla u kontektu građanskog duštva, očuvanja i razvoja identiteta manjinskih naroda u Crnoj Gori. Suština cijele priče jeste da je i DRI u dva svoja izvještaja ukazala da je Fond loše upravljao sredstvima, da je loša administarcija i da su brojni projekti bili nacionalistički i da su zapravo vodili udaljavanju manjinskih naroda, rastu etničke distance a smisao je da ona opada", kazao je Milan Radović iz Građanske alijanse (GA)

Da se ovom odlukom produbljuje nacionalna netrpeljivost ukazuju i iz NVO LBGT Progres.

"Dovodite u situaciju druge manjinske grupe da traže isto i samim tim dovodite do netrpeljivosti između drugih vjerskih zajednica koja već postoji, dakle ovim se samo produbljuje", kazala je Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres.

"Ono što jeste na kraju kao žal, jeste da ni državno tužilaštvo ni ostale institucije nijesu prepoznale manjkavosti Fonda i nije došlo do procesuiranja i traženja odgovornosti. Svake godine oko milion eura iz budžeta se daje ovoj instituciji", kazao je Radović.

Uz pomoć institucije Zaštitnika ljudskih prava, GA je pokrenula izmjenu zakona i formiranje novog upravnog odbora Fonda. Kažu da će uskoro biti formirana i ekspertska grupa koja će ocjenjivati projekte, pa se nadaju da će se time stanje u Fondu srediti.

Bonus video: