NP Biogradska gora posjetilo više od 50.000 gostiju

U parku, naglašavaju u upravi, rade i na rješavanju problema koje turisti možda ne mogu da vide golim okom, ali koji mogu da im unište boravak. Primarni su opravka električne mreže, vodovoda i rješavanje problema parkinga
87 pregleda 0 komentar(a)
Biogradska gora, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Biogradska gora, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.08.2018. 17:48h

Turistička sezona u Nacionalnom parku "Biogradska gora" ove godine će biti rekordna, poručuju iz uprave ovog bisera prirode.

Prema riječima prvog čovjeka parka, Saše Jeknića, njihov cilj su bolje usluge, a ne veći broj gostiju.

"Možemo očekivati da će ova godina premašiti broj od 50.000. Nijesmo ti koji trče za povećanjem broja gostiju u ovom zaštićenom području, već nasuprot tome, da ti gosti koji dolaze kod nas prije svega odu zadovoljni", rekao je Jeknić.

A najveći broj gostiju dolazi iz inostranstva.

Za tri eura, koliko posljednjih pet godina košta ulazak u Nacionalni park, za posjetioce su pripremili različite sadržaje.

"Od ove godine za sve ljubitelje pecanja na vodama rijeke Tare imamo "fly fishing" zonu u dužini od 3 kilometra. Pored onih koji vole da pecaju imamo i Biogradsko jezero, vožnju čamcima, kajacima, iznajmljivanje bicikala...", navodi Jeknić

Od prije petnaestak dana, posjetiocima je na raspolaganju restoran, što je dovelo i do povećanja broja gostiju u bungalovima.

"Restoran je nacionalni, nadamo se da ćemo dobiti četiri zvjezdice, očekujemo kategorizaciju svakog dana. Gosti kod nas su uglavnom Izraelci, mada ima i značajan broj Rusa i domaćih gostiju", rekla je menadžerka restorana Milena Maljević.

U parku, naglašavaju u upravi, rade i na rješavanju problema koje turisti možda ne mogu da vide golim okom, ali koji mogu da im unište boravak. Primarni su opravka električne mreže, vodovoda i rješavanje problema parkinga.

"Nismo tri i više mjeseci u toku zime imali električne energije, onda možete zamisliti kakav je hendikep izgradnjom savremene trafostanice riješen. Zajedno sa UNDP-em, Privrednom komorom i došlo je do realizacije jednog veoma važnog projekta, a to je izmještanje parking prostora sa ovog područja. Složićete se da jedna od triju posljednjih prašuma u Evropi ne zaslužuje ovakav način parkiranja na njenom prostoru", kazao je Jeknić.

Izmještanjem parkinga putnicima će se obezbijediti dolazak u park turističkim vozovima, što će svim gostima omogućiti ugodniji i mirniji boravak na Biogradskoj gori, koja bi, uz Nacionalni park Durmitor, mogla da se nađe na Uneskovoj listi zaštićene prirodne baštine, budući da se nalazi na listi čekanja.

Bonus video: