Triler "Iskra" reditelja Gojka Berkuljana prikazan u KIC-u Budo Tomović

"Pravi život “Iskre” tek kreće u 2018, kad će imati svoju bioskopsku distribuciju, kada će krenuti na razne festivale"
287 pregleda 1 komentar(a)
Gojko Bekuljan, Foto: Screenshot (Facebook)
Gojko Bekuljan, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 09.12.2017. 19:00h

Filmovi u crnogorskoj produkciji rjetkost su kao i eko bašte, a još su rjeđi trileri na crnogorske teme.

A filmski triler "Iskra" reditelja Gojka Berkuljana sinoć je u podgoričkom KIC-u Budo Tomović ispraćen iskrenim aplauzom u punoj sali.

Kad mlada novinarka Iskra krene u istraživanje zločina koji su se u njenom gradu dešavali krajem osamdesetih, otkriće da nema nevinih.

Da li zločini utiču na svijest generacija i kakva je uloga novinara u otkrivanju istine?

"Reperkusije prošlosti, posebno određenih zločina i nečasnih radnji, neminovno će uticati ne samo na pojedince koji su te zločine činili, nego i na generacije koje su nastale od tih pojedinaca... Taj pečat nečasti se nastavlja generacijski.. Mi kao društvo smo uvijek bili poprilično polarizovani, pa je i taj novinarski segment totalno polarizovan i gubi se ta objektivnost. Ima jedna strana, naravno, koja objektivno pokušava da sagledava činjenice, da interpretira prošlost i sadašnjost... dok postoji ta strana koja narušava taj novinarski dio i tu novinarsku etiku", kazao je reditelj filma "Iskra" Gojko Berkuljan.

Kakav je, nakon svjetske premijere na festivalu u Herceg Novom, filmski život “Iskre”?

"Pravi život “Iskre” tek kreće u 2018, kad će imati svoju bioskopsku distribuciju, kada će krenuti na razne festivale... Ja sam više bio zabrinut ne zbog ozbiljnosti teme, nego zbog onako te mozaične forme koju film ima, i nekome može biti konfuzan... Reakcije publike u Herceg Novom su mi vratile nadu, i nekako taj moj strah koji konstantno imam smo drastično sveli i redukovali u potpunosti", istakao je Berkučljan.

U kakvom je stanju crnogorska kinematografija?

"U posljednjih nekoliko godina, po mom mišljenju, kinematografija polako raste... Bilo je poprilično loše stanje, ali se nadam da će formiranjem Filmskog centra stvari krenuti na bolje da se razvijaju, i da film neće biti incident i stvar inata i prkosa pojedinca, nego da će to biti sistemski uređena stvar, koja će biti profitabilna", naglasio je Berkuljan.

Bonus video: