Građani će uskoro moći da konkurišu za projekat "Hiljadu plus"

Očekuju se povoljniji uslovi nego ikada ranije, a prioritet pri kupovini stana imaće zaposleni u javnom sektoru, mladi bračni parovi, samohrani roditelji, lica sa invaliditetom
495 pregleda 3 komentar(a)
City kej, Hiljadu plus, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
City kej, Hiljadu plus, Foto: TV Vijesti (Screenshot)
Ažurirano: 07.12.2017. 18:51h

Građani će uskoro moći da konkurišu za projekat 1000+ i po povoljnijim uslovima riješe stambeno pitanje.

Kako je kazao Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) konkurs za građane će biti raspisan u prvoj polovini januara.

"To je neka okvirna projekcija naših aktivnosti vezano za projekat 1000+, ono na čemu sada radimo je potpisivanje ugovora s bankom za razvoj i naravno pregovori s bankarskim sektorom i građevinarima," rekao je Čanović.

Od pregovora zavise i uslovi treće faze projekta. Iz Ministarstva ističu da će tražiti znatno nižu kamatnu stopu u odnosu na onu koja je bila do sada, ali se i nadaju da će ponuda stanova u starogradnji uticati na građevinske firme da smanje cijene kvadrata u novogradnji.

"U prethodnom projektu smo imali 3.99 fiksnu kamatnu stopa na period od 20 godina, nadamo se da ćemo u pregovorima s bankama tokom decembra imati konkretnije i bolje uslove što se tiče kamatne stope," dodaje Čanović.

Sama konkurencija između stanova u starogradnji i stanova u novogradnji će nadam se rezultirati nižim cijenama stanova u ovom projektu.

Od građevinskih firmi koje je Televizija Vijesti kontaktirala, za sada jedino u kompaniji Čelebić potvrđuju učešće u projektu. Oni će građanima ponuditi jednosobne, dvosobne i trosobne stanove u izgradnji, u okviru kompleksa City kej u Zagoriču, koji bi trebalo da bude završen do 2019. godine:

„Cijene stambenih jedinica u City keju se kreću od 1060 eura do 1120 eura i smatramo da je ova cijena, vrlo dobro izbalansirana i popularna u odnosu na ponuđeni kvalitet i lokaciju. Što se tiče cijene kvadratnog metra za projekat Hiljadu plus odredićemo se takođe do kraja trajanja oglasa Ministarstva.“

Međutim, kako ističu u resornom ministarstvu, građevinari neće moći da idu preko cijene od 1.100 eura za kvadrat. Pored građevinskih firmi stanove kroz projekat 1000+ mogu prodavati i sami građani. Potrebno je da se prijave na konkurs, dokažu vlasništvo 1/1 i ponude cijenu.

"Ti stanovi će morati da prođu određene provjere energetske efikasnosti, posebno za one stanove koje su građene prije 2013. godinbe kada nije bio potreban elaborat o energ,. Efikasnosti prilikom građenja objekta," ističe Čanović.

Prioritet pri kupovini stana imaće zaposleni u javnom sektoru, mladi bračni parovi, samohrani roditelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici. Vrijednost projekta je ista kao i prošle godine oko 20 miliona eura, pa u Ministarstvu očekuju da će oko 400 stanova biti prodato kroz projekat.

Bonus video: