Ombudsman tvrdi da smo napredovali u zaštiti ljudskih prava, u DF-u smatraju da je stanje katastrofalno

"Zaštita ljudskih prava u Crnoj Gori ide jednom uzlaznom putanjom, to sigurno stoji i to niko ne može osporiti", kazao je Suad Numanović (DPS)
1 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Screenshot (YouTube)
Šućko Baković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.07.2018. 17:25h

Zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković pohvalio se poslanicima u crnogorskom parlamentu da od 857 predmeta, nije završeno samo pet.

"U ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava i sloboda u 2017. ostvaren je određeni napredak. Napredak je izraženiji u pogledu zakonodavstva i jačanja institucija, u pojedinim oblastima i dalje su prisutne slabosti i problemi, naročito u implementaciji zakona i međunarodnih standarda", kazao je Baković.

Napredak primjećuju i u DPS-u.

"Zaštita ljudskih prava u Crnoj Gori ide jednom uzlaznom putanjom, to sigurno stoji i to niko ne može osporiti", kazao je Suad Numanović (DPS).

SDP uočava napredak, ali zamjera Ombudsmanu što svoja prava ne koristi češće. Nezadovoljni su što Baković nije postupio po službenoj dužnosti u slučaju smjenjivanja članova savjeta RTCG, Agencije za elektronske medije i za sprječavanje korupcije.

"Vaše ćutanje u ovim slučajevima, i nepostupanje po službenoj dužnosti, čak i u situaciji kada je sud utvrdio da su smijenjeni na nezakonit način predstavlja tamnu tačku u radu", rekla je Draginja Vuksanović.

U DF-u smatraju da je stanje ljudskih prava katastrofalno, jer tvrde da je trećina građana, konkretno Srba, u Crnoj Gori diskriminisana.

"Ovdje se sprovodi jedan pokušaj asimilacije djece počevši od vrtića i gdje je sve ispisano latinicom, a onda poslije i kroz školske programe u osnovnoj i srednjoj školi", kazala je Marina Jočić.

Da Ombudsman mora da se pozabavi ravnopravnošću pisma smatra i Ujedinjena Crna Gora.

"Ravnopravnost traži da se država pobrine za nju, a ne da bude diskriminisan jedan od 30 đaka koji kaže, znate kako ja bih volio na ćirilici, ili na latinici ukoliko je dominantna latinična većina", kazao je Goran Danilović.

"Nema riječi o tome da postoji neka diskriminacija u vezi sa tim, a evo reći ću i na lično na mom primjeru. Sve što pišem, pišem latinicom, sve što kucam, kucam latinicom, zbog toga što neđe živimo u tom savremenom kodu", rekla je Aleksandra Vković iz DPS-a.

Baković navodi da su u vezi sa tim poslali ozbiljnu preporuku izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, akcentujući značaj ćirilice.

"Zalažemo se za to da budu ravnopravni."

Iz DF-a su kao primjere diskriminacije naveli i optužene za državni udar za koje tvrde da u ZIKS-u nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Istakli su da preporuke Ombudsmana treba da postanu obavezujuće i savjetovali da se radi na izmjeni zakona.

Bonus video: