Bogdanović: Priprema lokalnih samouprava ne smije da se zanemari i odgađa za posljednju fazu integracija

Govoreći o ulozi lokalnih samouprava u procesu pridruživanja, u okviru sesije „Misli lokalno – djeluj regionalno - uključivanje lokalnih vlasti i unapređenje povezanosti“, Bogdanović je istakao da lokalne samouprave treba maksimalno uključiti u pregovarački proces i u rad svih sektorskih radnih grupa svih drugih radnih tijela i komisija koje se, na centralnom nivou, formiraju za proces evropskih integracija
2 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 06.12.2017. 12:41h

Iskustva novijih članica Evropske unije (EU) govore da priprema lokalnih samouprava ne smije da se zanemari i odgađa za posljednju fazu integracija, jer onda nema dovoljno vremena za sve pripremne aktivnosti i obuku lokalnih službenika za nova zaduženja.

To je ocijenio gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović, na Evropskom političkom samitu o Zapadnom Balkanu, koji je, u organizaciji Prijatelja Evrope /Friends of Europe/, održan u Briselu.

„Jedino ukoliko se proces pridruživanja obavlja na nacionalnom nivou paralelno sa pripremama na lokalnom nivou, potrebna znanja će biti adekvatno i blagovremeno usvojena na lokalnom nivou“, kazao je Bogdanović, koji je predsjednik Zajednice opština Crne Gore.

Kako je saopšteno iz kabineta Boganovića, Samit o Zapadnom Balkanu pod nazivom „Zapadni Balkan na raskršću: Novi izazovi, promjena dinamike“, bavio se temama mira, demokratije i pomirenja u regionu kao preduslova za ekonomsku i društvenu stabilnost, ali i poslovnu perspektivu i neophodne reforme.

Govoreći o ulozi lokalnih samouprava u procesu pridruživanja, u okviru sesije „Misli lokalno – djeluj regionalno - uključivanje lokalnih vlasti i unapređenje povezanosti“, Bogdanović je istakao da lokalne samouprave treba maksimalno uključiti u pregovarački proces i u rad svih sektorskih radnih grupa svih drugih radnih tijela i komisija koje se, na centralnom nivou, formiraju za proces evropskih integracija.

Na Samitu je konstatovano da demokratija, mir i stabilnost, kao i ekonomski razvoj i integracija u Zapadnom Balkanu ne zavise samo od politika i aktivnosti nacionalnih, već i od uloge regionalnih, gradskih i opštinskih vlasti.

Kako se navodi, osposobljene lokalne samouprave sa nadležnostima i dovoljnim finansijskim sredstavima imaju ključnu ulogu u razvoju regionalne i prekogranične ekonomije, upravljanju EU fondovima i primjeni EU zakonodavstava.

„Dok se nacionalne vlasti i međunarodne institucije fokusiraju na probleme širom Zapadnog Balkana, gradovi i regioni implementiraju rješenja“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, lokalne vlasti su odgovorne za mjere koje obezbjeđuju ekonomski i društveni razvoj, podržavaju borbu protiv klimatskih promjena i sprovođenje demokratije i vladavine prava.

„Ali iako loklane samoprave na Zapadnom Balkanu postaju sve značajniji ekonomski i politički akteri, sa uvećanom odgovornošću, i dalje se suočavaju sa izazovima kao što su decentralizacija, neusklađenost prihoda i rashoda, manjak infrastrukturnih investicija i slabe lokalne institucije“, dodaje se u saopštenju.

Na Samitu su govorili premijeri, ministri i gradonačelnici iz zemalja Zapadnog Balkana, između ostalih albanski premijer Edi Rama, generalni direktor Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Falon.

Na Samitu je, kako je saopšteno, učestvovalo nekoliko stotina ključnih predstavnika iz EU institucija, zemalja članica, predstavnici biznisa i civilnog društva.

Bonus video: