Ne smijemo dozvoliti da nas iznenadi snijeg u januaru: Sve spremno za početak sezone?

"Pokazala je da još uvijek imamo problem veoma ozbiljan problem saobraćajne dostupnosti destinacije, da imamo problem infrastrukture, da imamo veliki problem sive ekonomije", kazao je Ivančić
84 pregleda 3 komentar(a)
Kolašin snijeg, Foto: Ski centar Kolašin 1450
Kolašin snijeg, Foto: Ski centar Kolašin 1450
Ažurirano: 04.12.2017. 19:28h

Turistički centri na sjeveru spremni su za početak zimske sezone, tvrde u Nacionalnoj turističkoj agenciji, dok iz turističke privrede sa druge strane upozoravaju da više ne smijemo dozvoliti da nas iznenadi snijeg u januaru ili njegov nedostatak.

"Moram da kažem da su, na osnovu komunikacije koju mi imamo sa turističkom privredom svi spremni kada je u pitanju i Nova godina i kada je u pitanju zimska sezona. Vjerujemo da će se ovih dana u zavisnosti od visine sniježnog pokrivača dati i odobrenje za rad skijališta", kazala je Željka Radak Kukavičić, nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

"Moramo biti pošteni i realno, do onog momenta dok ne budemo garantovali našim gostima da će biti snijega, zaboraviti da gledamo u nebo i da se molimo svevišnjem, mi ne možemo biti ozbiljna turistička destinacija", kazao je Dragan Ivančević predsjednik odbora za turizam Privredne komore.

Dio kolašinskih privrednika sezonu dočekuje u sukobu. Uprava Ski-centra Kolašin odlučila je da zabrani korišćenje skijališta gostima hotela “Bjanka”, zbog, kako su naveli, neosnovane optužbe direktora tog hotela Nikole Kasala na račun higijenskih uslova i usluge na skijalištu. Privrednici osuđuju miješanje sujete u nešto što je posao od javnog interesa. Zato pozivaju nadlezne da intervenišu.

"Obaveza je države da obezbijedi javni interes onamo đe je obavezno da se uspostavi javni interes.Onaj ko je u situaciji da organizuje jedno skijalište po pravilu treba da obezbijedi korištenje tih skijališta svima jednako, bez razlike", kazao je Ivančević.

"Ja sam sigurna da će oni u svojoj međusobnoj komunikaciji taj mogu slobodno da kažem nesporazum vrlo brzo prevazići", kazala je Radak Kukavičić.

Osvrćući se na ljetnju turističku sezonu, Ivančević ističe da su se, i pored dobre posjećenosti, turistički radnici ponovo suočavali sa problemom sive ekonomije, bukom, kao i lošom saobraćajnom infrastrukturom i radovima koji traju do samog početka sezone.

"Pokazala je da još uvijek imamo problem veoma ozbiljan problem saobraćajne dostupnosti destinacije, da imamo problem infrastrukture, da imamo veliki problem sive ekonomije", kazao je Ivančić.

"Znate da se do Budve ne može doći bez nekih ograničenja u maju, junu, čak i u julu se ulazi sa nekim semaforima, sa građevinskim radovima. + Vjerujem da se sve to u Budvi može tolerisati do te mjere da nam je mnogo duža građevinska nego turistička sezona", kazao je Ivo Armenko, profesor..

Na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva, u Privrednoj komori Crne Gore nije bilo predstavnika hotela Bjanka i ski-centara sa Žabljaka i iz Kolašina.

Bonus video: