"TREBA JE ODBACITI"

Medojević: Optužnica je donešena bez ijednog dokaza, bez ijednog iskaza svjedoka u korist tužilaštva

"Postupak treba da se obustavi iz prostog razloga što u samom tekstu optužnice ne postoje elementi bića krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret. Optužnica je nepismena i u tom smislu se ne može ni ispitati. Sudsko vijeće ima veliku odgovornost", istakao je advokat Dušan Radosavljević
113 pregleda 8 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.12.2017. 18:55h

U podgoričkom Višem sudu danas je razmatrana optužnica koju je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv 12-člane grupe, osumnjičene da je predvođena liderom Pokreta za promjene (PzP) Nebojšom Medojevićem i biznismenom iz Republike Srpske, Momirom Nikolićem, prala novac.

Advokati odbrene tvrde da je optužnica sredstvo za politički progon neistomišljenika i da je treba odbaciti .Da li će biti prihvaćena ili odbačena znaće se za dvije sedmice .

Na ročištu održanom povodom odlučivanja o optužnici koju je Specijalno tužilaštvo podiglo protiv Nebojše Medojevića i još 11 osoba, Medojević je glavnog specijalnog tužioca prozvao da se rukovodio ličnim motivima.

On tvrdi da je posrijedi montirani postupak, kao odgovor na prozivke za aktivnosti Milivoja Katnića na dubrovačkom ratištu 1991. godine.

Pred vijećem sudije Borisa Savića, Medojević je zato rekao da optužnicu treba odbaciti, a to je obrazložio i prije ulaska u sudnicu.

"Koja je donešena bez ijednog dokaza bez ijednog iskaza svjedoka u korist tužilaštva, krajnje je subjektivno protivzakonito i pravno neodrživa...nije utemeljena ni ukakakvim činjeničnim spisima", istakao je Medojević.

I jedan od branilaca optuženih, advokat Dušan Radosavljević, tvrdi da se ovom optužnicom nastavlja politički progon neistomišljenika

"Postupak treba da se obustavi iz prostog razloga što u samom tekstu optužnice ne postoje elementi bića krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret. Optužnica je nepismena i u tom smislu se ne može ni ispitati. Sudsko vijeće ima veliku odgovornost", istakao je Radosavljević.

Nasuprot ovom mišljenju, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević istakla da je da su činjenični navodni optužnice portkrijepljeni iskazima svjedoka, finansijskom dokumentacijom poslovnih banaka, nalazom vještaka ekonomsko-finansijske struke ali i analizom listinga telefonskih komiunikacija. Odluku o tome da li će prihvatiti optužnicu, vijeće sudije Borisa Savića donijece najkasnije za 15 dana.

Pored Medojevića optužnicom su, obuhvaćeni i preduzetnik Momir Nikolić, zatim Gordan Konatar, Dejan Vujisić, Željko Šćepanović, Iva Pavlović, Petar Drašković, Luka Radunović, Vladimir Bulatović, Aleksandar Sekulić, Mladen i Nikola Jovanović.