NA ČELU TIMA BIĆE STRUČNJAK IZ INOSTRANSTVA

Da li će rad Centra za autizam u Podgorici riješiti sve probleme autistične djece i njihovih roditelja?

Martina Čurović majka je petogodišnje djevojčice Kaline. Sa poremećajem iz autističnog spektra bore se godinama. "Najveći problem moj kao samohranog roditelja je vrijeme, koje bi trebala da joj posvetim, ali nisam u mogućnosti, zbog posla, zbog jednog, drugog posla", istakla je Čurović
225 pregleda 1 komentar(a)
autizam, dijete, Foto: Shutterstock
autizam, dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2017. 18:33h

Centar za autizam, nakon brojnih najava i obećanja, konačno bi trebalo da počne sa radom naredne godine.

U njemu ce će raditi tim stručnjaka koji bi trebalo da izabere profesorka Nirvana Pištoljević, stručnjak sa Kolumbija Univerziteta, potvrdila je za Televiziju Vijesti Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja.

Roditelji djece sa autizmom raduju se ovim najavama, ali poručuju da su dosta čekali, te da je potrebna i pomoć starijoj djeci.

Martina Čurović majka je petogodišnje djevojčice Kaline. Sa poremećajem iz autističnog spektra bore se godinama.

"Najveći problem moj kao samohranog roditelja je vrijeme, koje bi trebala da joj posvetim, ali nisam u mogućnosti, zbog posla, zbog jednog, drugog posla", istakla je Čurović.

Nakon brojnih obećanja, Centar za autizam konačno je dobio prostor, četiri stotine kvadrata u sklopu Centra za profesionalnu rehabilitaciju na Zabjelu. Angažovaće ljekare i medicinske sestre koji u Klinickom centru već rade u ovoj oblasti, a novina je da će u početku na čelu tima biti stručnjak iz inostranstva.

"Angažovali smo profesorku Nirvanu Pištoljević, koja je ekspert UNICEF-a, koja srećom govori našim jezikom, ona djeluje na prostoru Bosne, a primarno pripada naučno-istraživačkom ogranku Kolumbija Univerziteta", kazala je Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja.

Pištoljević će izabrati kadar, a dio stručnjaka će ići u Sarajevo na usavršavanje.

U Ministarstvu zdravlja ističu i da je fokus na periodu od druge do pete godine života, kada su efekti korišćenja mjera rane intervencije najbolji.

"Da se radi jedan na jedan ili u manjim grupama, sa djecom koja su u ovom zlatnom periodu do navršene pete godine života, ali naravno naš plan se ne odnosi samo na njih, odnosi na sve ostale uzrasne grupe", kazala je Miranović.

Roditelje brine šta će biti sa starijom djecom

"Postoji veliki broj djece koja imaju autizam koja imaju deset ili više godina, šta ćemo sa njima, potrebna je velika podrška i pomoć roditeljima koja imaju već odraslu djecu", rekla je Čurović.

Na liječenje u inostranstvo je teško ići, skupo je i porodica se razdvaja, zato je jedno od ključnih pitanja da li će biti manje odlazaka u Beograd.

"Naravno, to nam je cilj. Djeca su odlazila u Beograd, oni su nam bili od velike pomoći u trenutku kad nismo imali ništa da im ponudimo ovdje", kazala je Miranović.

"Svi na neki način pate, zato je ovaj Centar mnogo bitan i nadamo se da će to uskoro biti otvoreno, da bi svu potrebnu pomoć ovdje dobijali", poručila je Čurović.

Centar za autizam trebalo bi da počne da radi naredne godine, ali se još ne zna kada u punom kapacitetu.

"Mi ćemo postupno uvoditi... Mislim da bi bilo neozbiljno u ovom trenutku davati projekciju hoće li to biti za mjesec, dva, tri", kazala je Miranović.

Roditelji nastavljaju da se bore.

"Preporuka iz Beograda je bila da odložimo školu za godinu dana, ali doktor ovdje je preporučio da ipak počne sljedeće godine, jer od velikog značaja je njeno društvo, društvo iz vrtića, da počnu zajedno, jer socijalizacija je najbitnija za našu djecu", istakla je Čurović.

Društvo pravi tek početne korake.

Centar u Podgorice je izvjestan.

Ostaje pitanje kada će na red doći i drugi gradovi.

Preporučujemo za Vas