DPS će o kandidatu odlučiti do kraja godine: Većina odbora za Đukanovića?

U posljednje tri decenije, na mjestu predsjednika bila su samo tri čovjeka - sva trojica kandidati DPS
59 pregleda 37 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Milo Đukanović, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 04.12.2017. 18:14h

Demokratska partija socijalista (DPS) odluku o svom kandidatu na predsjedničkim izborima naredne godine, donijeće do kraja godine, iako je lider te stranke Milo Đukanović, ranije najavio da bi ovaj posao mogo biti gotov do novembra.

Iz DPS su Televiziji Vijesti kazali da je u toku postupak predlaganja kandidata a, kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, većina mjesnih odbora i dalje bi najradije kao kandidata vidjela Đukanovića.

U posljednje tri decenije, na mjestu predsjednika bila su samo tri čovjeka - sva trojica kandidati DPS.

Momir Bulatović je Crnu Goru vodio u dva mandata, do 1998. godine, kada ga je u predsjedničkoj trci pobijedio partijski kolega Milo Đukanović.

Predsjednička vladavina Đukanovića, završila se u jednom manadatu.

Njega je 2003. na toj pozicija zamijenio, opet partijski kolega Filip Vujanović, koji u fotelji šefa države broji već treci mandat, ili 15 godina.

Crna Gora naredne godine bira novog predsjednika, I najveće interesovanje javnosti izaziva pitanje – ko će na sedmim predsjedničkim izborima, od uvođenja višepartijskog sistema, predstavljati DPS.

Da li će Đukanović ući u svoju drugu predsjedničku trku?

U DPS još nijesu donijeli odluku, iako je sam Đukanović početkom novembra kazao da će se predsjedništvo o tome izjasniti u drugoj polovini novembra. On tada nije isključio mogućnost da se kandiduje.

"Imamo dovoljno vremena da negdje u drugoj polovini ovog mjeseca počnemo da radimo na tome da definišemo ko bi mogao da bude kandidat koji bi sa najviše šansi ušao u izbornu trku, jer imamo imperativ pobjede", istakao je Đukanović 3. novembra ove godine.

Od odluke do danas ipak ništa.

Iz DPS odgovaraju da je u toku postupak predlaganja imena kandidata, koji podrazumijeva čitav niz koraka, od mjesnih odbora, preko opštinskih oragnizacija.

Od prispjelih prijedloga, uži izbor će napraviti predsjedništvo stranke, a konačnu odluku donosi Glavni odbor.

U DPS očekuju da će taj posao biti gotov do kraja godine.

Kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, odbori i dalje na poziciji broj jedan najradije vide Đukanovića. Kao svog zamjenika, još početkom godine promovisao ga je i aktuelni predsjednik.

"Kad bude razgovarao sa mnom, ja ću naravno da mu preporučim da bude kandidat DPS", kazao je aktuelni predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović 7. marta 2017. godine

I u manjem koalicionom partneru, Socijaldemokratama, smatraju da je Milo Đukanović najbolji kandidat koga bi DPS mogao predložiti.

To je prije desetak dana kazao predsjednik stranke Ivan Brajović.

Iznenadjenjem bi se mogao nazvati stav lidera Bošnjačke stranke Rafeta Husovića, koji je kazao da bi bilo ljekovito predložiti nestranačku ličnost za kandidata koji će pobijediti.

"Ako se procijeni da takvog nema, onda je moguća Đukanovićeva kandidatura", objesnio je Husović.

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, najavio je da će predsjedničke izbore raspisati do 22. decembra, kako bi bili održani na proljeće naredne godine.

Bonus video: