"Crnogorske institucije i organizacije su za projekte u okviru programa ADRION iskoristile 1,8 miliona eura"

Glišević Đurović je rekla da interesovanje za jačanje saradnje Crne Gore s partnerima iz Jadransko-jonskog područja, osim kontinuiranog doprinosa sprovođenju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), potvrđuje i značajno učešće i rezultati crnogorskih institucija i organizacija u Prvom pozivu ADRION-a
51 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo evropskih poslova, Info dan, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ministarstvo evropskih poslova, Info dan, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 13.04.2018. 11:06h

Crnogorske institucije i organizacije su za projekte u okviru Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (ADRION) iskoristile 1,8 miliona eura, saopštila je generalna direktorica za evropske fondove Ivana Glišević Đurović, poručujući da očekuje uspješne rezultate i u okviru Drugog poziva ovog programa.

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) organizovalo je danas Info dan na kojem su potencijalnim korisnicima predstavljeni tematski ciljevi i pravila za podnošenje projektnih predloga u okviru Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata ADRION-a.

Glišević Đurović je rekla da interesovanje za jačanje saradnje Crne Gore s partnerima iz Jadransko-jonskog područja, osim kontinuiranog doprinosa sprovođenju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), potvrđuje i značajno učešće i rezultati crnogorskih institucija i organizacija u Prvom pozivu ADRION-a.

Ona je, kako je saopšteno iz MEP-a, podsjetila da, od 35 projekata odobrenih za finansiranje u okviru Prvog poziva, Crna Gora učestvuje u njih 18.

Kako je dodala, crnogorske institucije i organizacije su od šest miliona EUR, koji su bili na raspolaganju za četiri države korisnice Ipe u sklopu ovog poziva, uspjele da povuku gotovo trećinu, odnosno 1,8 miliona EUR.

„Uvjerena sam da rezultati crnogorskih korisnika u Drugom pozivu mogu biti odlični i uspješni kao oni iz Prvog poziva“, rekla je Glišević Đurović.

Ona je saopštila da je za dio Drugog poziva za prioritetnu oblast Održivi region, koji će biti otvoren do 26. juna, opredijeljeno 34 miliona EUR doprinosa EU, od čega pet miliona EUR za zemlje korisnice Ipe.

„Drugi dio poziva, za prioritetne oblasti Inovativni region i Povezani region, planira se u maju ili junu 2018“, navela je Glišević Đurović.

ADRION je, kako se navodi, osmišljen kao pokretač razvoja politika i inovacija koje će ubrzati evropsku integraciju partnerskih država, kroz poboljšanje povezanosti unutar regiona i podršku upravljanju Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Taj program je jedan od osnovnih finansijskih instrumenata podrške sprovođenju Strategije EU za Jadransko-jonski region, kojom će Crna Gora predsjedavati od godišnjeg EUSAIR foruma u Kataniji, koji će biti održan krajem maja.

Bonus video: