CG političari i engleski jezik: Evo ko je bio predmet podsmijeha, a ko ga nikad nije naučio

"Jedan broj političara zna jezik, jedan broj ga i koristi, međutim, veći broj političara ne", istakao je Igor Lakić, profesor engleskog jezika
1138 pregleda 24 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Milan Roćen, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 03.12.2017. 19:17h

Crnogorskim političarima jezik je jako oružje kada pričaju o politici, uspjesima Vlade ili se međusobno prozivaju.

No ako je vjerovati staroj poslovici "Čovjek je bogat onoliko koliko jezika govori" izgleda da naši državnici tu ne bi imali mnogo da kažu, jer samo mali broj govori engleski jezik.

Tako su nas u svijetu predstavljali šefovi diplomatije kojima je poznavanje engleskog, umjesto poštovanja, prije donosilo podsmijeh, a neki, poput lidera DPS-a Mila Đukanovića koji je decenijama bio na najvišim državnim funkcijama jezik nikada nisu naučili.

Šef crnogorske diplomatije od 2006. do 2012. godine, Milan Roćen, jednom prilikom je o evropskoj budućnosti Crne Gore i ulasku u NATO govorio na engleskom jeziku.

Kako je to izgledalo pogledajte na samom početku videa.

Interesantno je i da biografije ministara ali i poslanika uglavnom ne sadrže podatke o poznavanju stranih jezika. Stručnjaci poručuju da, iako važno, nepoznavanje engleskog političarima nije neophodno jer uz sebe uvijek imaju vjerne saputnike – prevodioce.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u junu ove godine je na ceremoniji ulaska Crne Gore u NATO u Briselu na engleskom jeziku izrazio spremnost zemlje da bude dio Alijanse.

"Aj vud lajk tu... from mant tu mant", pričao je tada Vujanović.

Stručnjaci primjećuju da veći broj crnogorskih političara ne zna engleski jezik, zbog čega su im prevodioci redovna pratnja.

"Jedan broj političara zna jezik, jedan broj ga i koristi, međutim, veći broj političara ne", istakao je Igor Lakić, profesor engleskog jezika.

"Ja bih rekla da je njihovo opravdanje da imaju mnogo obaveza, da su previše zauzeti, da imaju prevodioca uz sebe koji im servira sve što treba i onda vjerovatno ne osjećaju potrebu da bi trebalo da uče", kazala je Ana Raičević, profesorica engleskog jezika.

Svijetlih primjera ipak ima. Dobro znanje engleskog jezika pokazivao je bivši premijer i šef diplomatije Igor Lukšić, ali i sadašnji Srđan Darmanović.

U biografijama aktuelnih ministara podatka o poznavanju jezika uglavnom nema. Time se mogu pohvaliti samo ministarka javne uprave Suzana Pribilović i ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, koji pored engleskog govori još najmanje dva strana jezika.

U biografiji predsjednika Skupštine Ivana Brajovića piše da se koristi engleskim.

A koliko jezik poznaju članovi vladajuće koalicije koji sjede u poslaničkim klupama?

"Mislim da je to sad negdje i na nivou elementarne nepismenosti i onda za sebe mogu da kažem da treba još da se opismenjavam, jer moje znanje engleskog zaista zaslužuje da se unaprijedi", rekla je Nada Drobnjak, poslanica DPS.

"Ja govorim engleski, francuski i italijanski jezik, rekao je Genci Nimanbegu, poslanik Force.

Ovim se nikada nije mogao pohvaliti čovjek koji je decenijama neprikosnoveni lider države. U jednom gostovanju na hrvatskom javnom servisu Mila Đukanovića su pitali smatra li da je sramno to što kao neko ko obavlja državne funkcije ne zna engleski jezik.

"Mislim da nije sramno. Posebno ne bismo mogli da kažemo da je to sramno kada vam to neko otvoreno saopšti. Ja sam nažalost rano ušao u poltiku, za to vrijeme sam morao da se primarno bavim nekim drugim poslovima", kazao je tada Đukanović.

Podatke o jeziku ne sadrže ni biografije opozicionih lidera, tačnije njenih starijih predstavnika.

Lider Demosa Miodrag Lekić jednom se pohvalio da govori tri jezika, među kojima nije naveo engleski. Da govore engleski ne stoji ni u biografijama lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i Nebojše Medojevića.

"U određenim situacijama treba svakako političar da zna jezik, da bar u onim neformalnim sitaucijama može da komunicira". rekao je Lakić

Raičević, koja predaje engleski u jednoj privatnoj školi kaže da su im političari bili i učenici u nekoliko navrata, ali da su uglavnom insistirali na individualnoj nastavi.

Bonus video: