Putujući fotograf iz Kazahstana oživio duh prošlih vremena

Svi koji su šetali centrom Podgorice, bili su u prilici da dobiju neobičnu uspomenu – fotografiju napravljenu fotoaparatom sa početka prošlog vijeka.
127 pregleda 1 komentar(a)
fotograf Seni, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
fotograf Seni, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 01.12.2017. 18:31h

Kao u filmu "Ponoć u Parizu" američkog reditelja Vudija Alena, svako ko je u podne prošetao centrom Podgorice, mogao se na trenutak vratiti na početak prošlog vijeka, gdje bi ih, umjesto Hemingveja i Pikasa, sačekao putujući fotograf.

Tridesetpetogodišnji Seni rođen je u Kazahstanu, odrastao u Izraelu, a Italija, Njemačka i Španija, samo su neke od zemalja u kojima je živio. Takav život ga je, kaže, predodredio za posao putujućeg fotografa.

"Živim u kamp prikolici, putujem po svijetu, a fotografije pravim u originalnoj tehnici, u pitanju je hemijska, crno-bijela fotografija. U suštini, radim ono što su profesionalni fotografi na ulicama radili od 1860-ih do polovine prošlog vijeka, kada ih je Polaroid ostavio bez posla", rekao je Seni.

Ana i Ilma, prve Senijeve mušterije u Podgorici, nisu mogle da sakriju oduševljenje njegovim fotografijama, zbog čega su ga i – nacrtale.

"Kakva slučajnost, malo prije nego što smo stigle ovdje, na putu smo do škole, pričale smo o starim vremenima i tome kako našem društvu nedostaje taj šarm koji je nekadašnja kultura imala...", kazala je Ana Ivanović.

"Mi ovako sa društvom pokušavamo da vratimo duh balova, plesova, čitanja knjiga i tih starih vrijednosti...", kazala je Ilma Jarović

U Crnu Goru Seni je stigao iz Mostara, a prva stanica bio je Kotor.

"Kotor je divan grad, uživao sam u njemu dok me nije otjerala policija jer nisam imao dozvolu da fotografišem na ulici. Došli su dok sam fotografisao jedan par, i srećan sam što su mi ipak dozvolili da razvijem fotografije", kaže Seni.

Upitan koliko je komplikovano praviti ovakve fotografije, odgovrio je da tehnički nije.

"Ali je potrebno veliko iskustvo i istrenirano oko, jer ništa nije kao na Ajfonu, sve morate da radite ručno... Potrebna su dva-tri mjeseca intenzivnog rada da biste savladali ovu tehniku".

Zaljubljen je u Balkan, jer ga, kako kaže, podsjeća na Berlin, u kojem je živio šest godina.

"Berlin je bio obećana zemlja za umjetnike. Mislim da je došlo vrijeme da se to promijeni, jer je postao previše komplikovan za život... Mislim da će sljedeće popularno mjesto biti na Balkanu".

Iz Podgorice će se zaputiti u Bugarsku, u Sofiju, kada ga iz naše zemlje otjera kiša, a svima koji vole fotografiju i izazove kaže da se od ovoga neće obogatiti, ali će imati dovoljno novca da obiđu svijet.

Bonus video: