Đaci će još čekati na seksualno obrazovanje: Iz Zavoda smatraju da još ne postoje uslovi

Uvođenjem seksualnog obrazovanja kao posebnog predmeta doprinijeće se, uvjerena je Vujović, slobodnijem pričanju o seksu, koji i dalje predstavlja tabu temu u našem društvu
163 pregleda 2 komentar(a)
seksualno obrazovanje, Foto: Shutterstock
seksualno obrazovanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2017. 13:21h

Na časove seksualnog obrazovanja u svim srednjim školama još će se čekati. Iako svjesni važnosti izučavanja ovog predmeta, iz Zavoda za školstvo kažu da ne postoje uslovi da se uvede u školski sistem.

"Inicijative da to bude poseban, zaseban, redovan predmet opšteobrazovni predmet u stručnim školama ali i u Gimnaziji je nerealan iz prostog razloga što je nastavni plan već definisan. I tu nema prostora da bi se uveo kao poseban obrazovni predmet. Ako bi ga uveli to znači da nešto treba da ukinemo", kazao je Radoje Novović iz Zavod za školstvo.

Novović je objašnjava da je za sad jedini način da učenici steknu adekvatno znanje o seksualnom životu, kroz međupredmetne oblasti. Međutim, u NVO Juventas, smatraju da to nije dovoljno.

"Elementi seksualnog vaspitanja postoje u određenim predmetima, dio su predmeta Zdravi stilovi života, određeni djelovi se izučavaju i kroz predmete Bilogije, Socilogije, Psihologije, međutim praksa pokazuje da se vrlo često upravo oni djelovi koji su vezani za seksualno obrazovanje preskaču i ostavljaju se učenicima na čitanje i ne diskutuju se dovoljno na samom času. + Tako da imamo onda omladinu koja umjesto da odgovornim ponašanjem, odnosom države informacije dobija tamo gdje treba, u školi, dobija putem interneta, kontakta sa vršnjacima, ili ostaju potpuno uskraćeni za info", kazala je Ivana Vujović iz NVO Juventas

Prepoznavši značaj izučavanja seksualnog vaspitanja početkom 2000. godine NVO Juventas pokrenula je mnogobrojne inicijative sa sakupljenim ogromnim brojem potpisa, uglavnom roditelja, da se ovaj predmet uvede kao obavezan.

"Treba napomenuti i da je UN komitet za zaštitu žena od svih vrsta diskriminacije i nasilja, u posljednjem izvještaju koji je izdat ove godine dao preporuku da sve djevojčice i svi dječaci treba da izučavaju ovaj predmet, ne samo da bi se smanjio broj neželjenih trudnoća, seksualno prenosivih bolesti već i da bi se smanjilo nasilje koje je povezano sa seksualnim ponašanjem čak i onda kad ne vidimo direktnu vezu", kazala je Vujović.

Uvođenjem seksualnog obrazovanja kao posebnog predmeta doprinijeće se, uvjerena je Vujović, slobodnijem pričanju o seksu, koji i dalje predstavlja tabu temu u našem društvu.

Na taj način bi poslali snažnu poruku cijeloj populaciji koliko je važna briga o sebi. I koliko je naše seksualno i reproduktivno zdravlje dio našeg ukupnog integriteta. Između ostalog i zdravstvenog.

Da seks i dalje jeste tabu pa čak i među mladima, ističe studentkinja Medicinskog fakulteta.

"Naravno to sve potiče iz porodice zato što roditelji ne razgovaraju sa svojom djecom a onda kasnije učenici nemaju priliku ni u školi da razgovaraju o tome, i da dobiju prave informacije. Već su to neke infromacije koje su netačne ili polovično tačne, sa intereneta tako da to i dalje ostaje zatvorena tema koja treba i dalje da se razvija", kazala je Aleksandra Mitrić studentkinja Medicinskog fakulteta,.

Seksualno obrazovanje kao obavezan nastavni predmet u odavno postoji u pojedinim razvijenim zemljama, tako se u Danskoj izučava od 1970. u Švedskoj čak od 1965, dok je u Holandiji i Belgiji integrisan u cjelokupni školski sistem.

Bonus video: