Softić: Očekujem da presuda Ustavnog suda natjera institicije da preduzmu djelotvornu istragu

Softic se nada i da će odluka pokrenuti institucije da se napokon ozbiljno posvete rasvjetljavanju napada na novinare
101 pregleda 1 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2017. 18:54h

Da su tužilaštvo i policija omanuli u vođenju istrage o napadu na novinara Tufika Softića sada je zvanično potvrdio Ustavni sud, koji je usvojio Softićevu žalbu i time utvrdio da mu je porvijeđeno pravo na život garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. U pitanju je presedan jer je ovo prva dosuđena naknada štete zbog nedjelotvorne istrage. Softić je zato iznenađen.

"Ustavni sud je dosudio da država nije svojim mehanizmima odnosno svojim institucijama da državne institucije, tužilaštvo i policija nisu radile svoj posao kako treba odnosno nisu vodile djelotvornu istragu. Prva presuda takve vrste, pa baš i u mom slučaju, ipak mi nešto znači", kazao je novinar Tufik Softić.

Vijeće Ustavnog suda prvo je, prije 15 dana, odbilo Softićevu ustavnu žalbu, nakon čega je odluka razmatrana na plenarnoj sjednici na kojoj su sudije odlučile drugačije, što je rijetkost. Društvo profesionalnih novinara Crne Gore zadovoljno je odlukom. Pozivaju i na odgovornost.

"Očekujemo da konačno predsjednik tužilačkog savjeta Ivica Stanković pokrene pitanje ogovornosti i utvrdi zbog čega tužilaštvo nije za 9 godina uspjelo da nađe nalogodavce iizvršioce napada na Softića i zbog čega su pojedini svedoci lagali a da tužilaštvo nije ni naložilo da se utvrde motivi toga", kazala je Mila Radulović.

"Očekujem da ova presuda Ustavnog suda da nekako polet državnim institucijama ili da natjera državne institicije da preduzmu radnje, da preduzmu konačno djelotvornu istragu", kazao je Softić.

Softic se nada i da će odluka pokrenuti institucije da se napokon ozbiljno posvete rasvjetljavanju napada na novinare.

"Jer u principu, kada se pogleda, u svim tim slučajevima su vođene nedjelotvorne istrage", kazao je Softić.

Softić ističe i da mu je u svemu bila važna podrška Akcije za ljudske prava, bez koje, kako je rekao ne bi mogao da istraje u borbi za pravdu. Odluku ustavnog suda pozdravio je i Sindikat medija Crne Gore.

Bonus video: