Znate li u kakvom su stanju podgorički mostovi?

Neredovno održavanje mostova direktno utiče na njihovu nosivost i trajnost
674 pregleda 9 komentar(a)
Krivi most, Foto: Screenshot (YouTube)
Krivi most, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.04.2018. 17:17h

Na teritoriji Podgorice postoji 108 mostova, od kojih 29 u samom gradu. Međutim, kakvo je njihovo trenutno stanje i dalje se ne zna, kao ni čija bi bila odgovornost ako bi se ugrozila bezbjednost građana.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj navode da stanje mostova tek treba da utvrdi Stručna komisija.

"U Budžetu Glavnog grada za 2018. godinu, obezbijeđena su sredstva za rad stručne Komisije, koja će izvršiti detaljnu analizu stanja dijela mostova na teritoriji Glavnog grada – Podgorice i predložiti mjere za sanaciju istih, u cilju obezbjeđivanja njihove stabilnosti i funkcionalnosti, a time i uslova za bezbjedno odvijanje saobraćaja".

Profesor Građevinskog fakulteta Mladen Ulićević ističe da je Glavni grad 2013. godine formirao Komisiju, čiji je bio član, a koja je imala zadatak da utvrdi stanje mostova u Podgorici, međutim kako navodi, posao nije završen do kraja.

"Tako da je to sigurno nešto što je poodavno urgentno, ne samo sada, nego mu je isteklo već i vrijeme i očekujem da zaista tako nešto bude", navodi Ulićević.

Ulićević ističe i da neredovno održavanje mostova direktno utiče na njihovu nosivost i trajnost.

"Vremenski faktor kod takvih objekata je značajan i ukoliko se takvi mostovi ne održavaju njihov vijek trajanja je skraćen. Time što su izgrađeni, da kažem nije završen posao, ako želimo da njihovo stanje i izgled bude i dalje takav kakav je bio na samom početku, onda mora da se ozbiljno pristupi tom poslu na organizovan način".

Ulićević je posebno nezadovoljan odnosom gradskih vlasti prema simbolu grada, mostu Milenijum, čiji je autor, a u čije održavanje, kako tvrdi, nije uloženo ništa od njegovog otvaranja 2005. godine.

"Zato što se radi o specifičnom tipu mosta na kosim kablovima, koji traži pojačano održavanje, pojačano praćenje, pojačane preglede. + Mogu samo da konstatujem sa žaljenjem da izgled mosta Milenijum, je daleko od onog izgleda koji je bio u prvim godinama nakon izgradnje".

Ulićević poručuje i da je neophodno pod hitno nešto preduzeti jer, kako navodi, tehnički propisi, odnosno zakon, obavezuju investitora i korisnika mostova da te objekte redovno održavaju.

Bonus video: