Đurišić: Samo obrađujem svoju zemlju, i posjeći ću ova stabla jer moram da se grijem

"Došla policija, njih četiri-pet policajaca, sa ekipom Telekoma i Vodovoda, došli da asisitiraju da se otklanja navodno neki kvar na mojoj zemlji da kopaju, bez naloga. Niko ništa ne zna, kažu navodno “naredba Vanja sa vrha”. Dovešću prikolicu ovdje, prekopaću ulicu, moju zemlju", kazao je Vanja Đurišić
266 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Đurišić, Foto: Printscreen
Vanja Đurišić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 29.11.2017. 19:43h

Vanja Đurišić sa članovima porodice ponovo je blokirao dio Jerevanske ulice u podgoričkom naselju Zabjelo, nakon što su radnici počeli popravku kabla Telekoma.

On poručuje da neće odustati od nauma da vrati zemljište za koje tvrdi da mu pripada, dok stanari kojima se kontinuirano ugrožavaju prava ne dobijaju efikasnu zaštitu države.

I iz NVO sektora ukazuju da oni kao potrošači trpe.

"Došla policija, njih četiri-pet policajaca, sa ekipom Telekoma i Vodovoda, došli da asisitiraju da se otklanja navodno neki kvar na mojoj zemlji da kopaju, bez naloga. Niko ništa ne zna, kažu navodno “naredba Vanja sa vrha”. Dovešću prikolicu ovdje, prekopaću ulicu, moju zemlju", kazao je Vanja Đurišić.

Od radnika nije bilo moguće dobiti izjavu, kao ni od nezadovoljnih stanara, koji su zbog kvara nastalog 19. novembra, danima bili bez interneta i kablovske televizije.

Iz Uprave za inspekcijske poslove odbacuju odgovornost. Kažu da su inspektori tri puta išli na teren, 28. jula, 13. i 27. oktobra.

Šestog novembra Osnovno državno tužilaštvo ih je obavijestilo da je Telekom podnio krivične prijave protiv Vanje Đurišića, zbog uništenje i oštećenje javnih uređaja, te da je u toku pribavljanje informacija.

"Propisano je da ovlašćeno službeno lice mora prekinuti postupak kada se prethodno pitanje odnosi na postojanje krivičnog djela. U skladu sa ovom zakonskom odredbom, inspektor je donio rešenje o prekidanju postupka dok nadležni organi ne završe postupak po podnijetim krivičnim prijavama", navode iz inspekcije.

Na nemoć države ukazuju iz nevladinog sektora, uz poruku da potrošači moraju biti bolje zaštićeni.

"Pokazuje se da su javne usluge najproblematičniji dio poštovanja zakona, posebno kada su u pitanju telekomunikacione usluge, snabdijevanje električnom energijom i vodosnabdijevanje. I ovaj konkretan slučaj negdje pokazuje da je sistem zaštite prava potrošača potrebno unaprijediti", kazala je Nikoleta Tomović, direktorka CEMI-ja.

"Radi se o mojoj zemlji, ja samo obrađujem i radim moju zemlju. A prava potrošača, ljudi koji žive ovdje? Kakve ja veze imam s tim...Ponovo će biti blokirano i posjeći ću stabla, jer moram da se grijem, naložiću tu vatru" kazao je Đurišić.

Protest zbog nešto više od hiljadu kvadrata traje od kraja prošle godine. Đurišići tvrde da je zemlja u dijelu Jerevanske ulice njihovo vlasništvo, što Glavni grad osporava, navodeći da je zemljište eksproprisano. Stanari okolnih zgrada nisu bili spremni da govore za nasu televiziju,iako im se prava krše u kontinuitetu, dok nedležni organi djeluju prilično neefikasno.

Paradoksi u Jerevanskoj mogli bi se sažeti u neuspješnom traženju Đurišića i neuspješnoj odbrani stanara.

Bonus video: