Prvi dio autoputa neće brzo, a u Vladi već razmišljaju o gradnji druge dionice

Mladen Bojanić misli da će se zbog autoputa zavrnuti slavine za sve ostale projekte
81 pregleda 13 komentar(a)
autoput, Foto: Screenshot (YouTube)
autoput, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.11.2017. 18:25h

Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema autoput. Tako će ostati i narednih godina jer bi izgradnja tek prve dionice Smokovac – Uvač – Mateševo trebalo da bude okončana 2019. godine. U Vladi ipak već razmišljaju i o gradnji drugog dijela puta, do Andrijevice.

Premijer Duško Marković juče je u Budimpešti, na Samitu Kine i 16 država centralne i istočne Evrope, otkrio po kom bi se modelu radila 23 kilometra nove dionice.

"Razmišljamo o drugom modelu privatno–javnog partnerstva koji ne bi uključivao finanasiranje od strane države. posebno izdavanje garancije. Vjerujem da ćemo pronaći način i uspjeti da zajedno sa, ili kineskim partnerima ili nekim drugim partnerima, definišemo model", kazao je Marković.

Ekonomista Mladen Bojanić saglasan je da je privatno javno partnerstvo jedini mogući model za izgradnju druge dionice auto puta, ali je izricit da u tom slučaju država mora dati neki vid garancije ili dotacije.

"S obzirom da smo se poprilično zadužili i da budžet više neće moći da trpi nova zaduženja svakako da je jedina opcija za drugu etapu autoputa privatno-javno partnertsvo. Međutim, ukoliko se država u tom poslu ne javi kao garant onda su jako male šanse naći nekoga ko će uspjeti da isfinansira autoput i da eventualno putem koncesija ostvari svoj profit a da se država ne javi kao garant ili da država ne dotira za koncesije sredstva jer svi znamo da taj put na ovaj nivo frekvetnosti saobraćaja nije isplativ, ni finansijski ni ekonomski", kazao je Bojanić za TV Vijesti.

Aktuelni šef parlamenta i bivši ministar saobraćaja Ivan Brajović, koji je sa Kinezima i potpisao ugovor o izgradnji auto puta Bar Boljare, danas u intervjuu državnom radiju nije komentarisao premijerovu najavu o modelu provatno-javnog partnerstva, ali je kazao da je Vlada dobro prišla ovom poslu, i da će se vidjeti kako će se nastaviti.

Mladen Bojanić misli da će se zbog autoputa zavrnuti slavine za sve ostale projekte.

"Ova sama dionica po sebi nije dovoljna za neki ekonomski ozbiljniji razvoj pa se mora raditi i na ostalim dionicama.. Ono što će biti problem kada se krene u druge etape je da će se zavrnuti slavine za sve ostale projekte u Crnoj Gori , tako da ćemo ostati na izgradnji autoputa a druge stvari ćemo zanemariti odnosno nećemo biti u prilici da finansiramo."

Na jučerašnjem sastanku premijera Markovića i delegacije CRBC-a u okviru Samita Kine i 16 država centralne i istočne Evrope zaključeno je da projekat prve dionice autoputa Bar Boljare napreduje odlično, i da su i Vlada i kompanija CCCC i njena „kćerka“ kompanija CRBC zainteresovane da nastave saradnju po modelu javno-privatnog partnerstva.

Bonus video: