"Mediji igraju jednu veliku ulogu u vaspitavanju djece"

Iz Unicefa poručuju da podržavaju najavu Ministarstva prosvjete o uvođenju medijske pismenosti u nastavni plan i program osnovnih škola u Crnoj Gori, a preporučuju i osnivanje Komisije za zaštitu maloljetnika u medijima
272 pregleda 2 komentar(a)
Konferencija, Foto: Printscreen (YouTube)
Konferencija, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 23.11.2017. 19:06h

Bojana i Maša su Zlatni savjetnici u kancelariji Ombudsmana. Njih dvije zajedno sa ostalim djecom iz svih crnogorskih opština, imaju zadatak da društvu i nadležnim institucijama ukažu kada neko krši njihova prava, kada ih ugrožava, i šta bi možda svi zajedno trebali da uradimo da se to ne dešava. Ovog puta bilo je riječi o tome, kako djeca sebe vide u medijima. Naše sagovornice smatraju da bi crnogorski mediji morali mnogo više da rade na edukaciji djece , i prepoznaju svoju odgovornost u formiranju pojedinaca koji će biti nosioci jendog društva.

„U današnje vrijeme roditelji imaju sve manje slobodnog vremena koje mogu da provedu sa svojom djecom, i zbog toga mediji igraju jednu veliku ulogu u vaspitavanju djece. I zato smatramo da se djeci ne daje lijep primjer , kada gledaju neke rijalitije na televiziji“, kaže Maša Vučinić.

„Više edukativnih, a manje djeci neprimjerenih emisija. Čini nam se da se na tome nedovoljno radi i da se mora poraditi na kreiranju kvalitetnijeg i sadržajnijeg dječijeg programa“, kazala je Bojana Šolaja.

O ovim temama danas se govorilo na regionalnoj konferenciji u Podgorici, pod nazivom „Zaštiti i poštuj-čuvajmo ljudska prava“. Iz krovne međunarodne institucije za zaštitu prava djeteta, Unicef, poručuju da najbolja zaštita ne podrazumijeva držanje djece podalje od medija, već njihovo medijsko opismenjavanje.

„Želim da istaknem značaj regulacije koja u svojoj srži njeguje najbolji interes djeteta. Konvencija Ujeidnjenih nacija o pravima djeteta jasno navodi da vlade treba da pdostiču razvoj odgovarajućih smjernica za zaštitu djece od informacija i materijala koji su štetni za njihovu dobrobit“, kazao je Osama Makavi Kogali iz UNICEF-a.

Iz Agencije za elektronske medije kažu da se i u njihovom fokusu nalazi niz akvtivnosti koje će doprinjeti podzanju nivoa medijske pismenosti.

„Tj. Svijest u vezi sa značajem zaštite maloljetnika od negativnog uticaja određenih medijskih sadržaja“, kazao je Abaz Džafić.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda smatra da svi u drživi moramo više voditi računa o zaštiti identiteta djece prilkom njihovog pojavljvanja u medijima.

„Iznose podaci o socijalnim prilikama djeteta i njegove porodice, informacije kojima se otkriva identiteta djeteta, kao počinioca ili žrtve krivičnog djelea ili se iznose ili objavljju informacije koje čine dijete prepoznatljivim, a koje mogu da naškode časti, ugledu i dostojanstvu djeteta“, rekao je Šućko Baković.

Iz Unicefa poručuju da podržavaju najavu Ministarstva prosvjete o uvođenju medijske pismenosti u nastavni plan i program osnovnih škola u Crnoj Gori, a preporučuju i osnivanje Komisije za zaštitu maloljetnika u medijima.

Bonus video: