Podgorica: Crnogorski vojnici pričali srednjoškolcima o učešću u mirovnim misijama u Africi

Najveće interesovanje za vojsku pokazale su – srednjoškolke
198 pregleda 2 komentar(a)
Srednjoškolci, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Srednjoškolci, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 22.11.2017. 19:45h

Podgorički srednjoškolci bili su danas u prilici da razgovaraju sa našim vojnicima o njihovom angažmanu u mirovnim misijama Evropske unije u Africi.

Tokom diskusije pod nazivom "Učešće Vojske Crne Gore u EU misijama i operacijama", pripadnici vojske major Milutin Miličić i kapetan Zoran Samardžić, podijelili su sa srednjoškolcima svoje utiske iz misija u Maliju i Somaliji, gdje su učestvovali u obukama lokalne vojske i obezbjeđivanju brodova sa humanitarnom pomoći.

Profesionalizacijom vojske prilikom ulaska u NATO, crnogorska vojska se udaljila od mladih ljudi, smatraju u Ministarstvu odbrane.

Zbog toga pokušavaju da je popularizuju tako što su podgoričkim srednjoškolcima pričali o svom učešću u mirovnim misijama u Africi.

Snimci koje su vidjeli nisu ih demoralisali, a najveće interesovanje za vojsku pokazale su – srednjoškolke.

"Postoji li angažovanje žena u ovakvim operacijama u vojsci?", pitala je Nikolina Drobnjak, učenica Srednje medicinske škole u Podgorici.

"Procenat zastupljenosti žena u vojsci je oko 13%, dok u Ministarstvu odbrane je malo veći2, kazala je Alma Adrović iz Ministarstva odbrane.

"Da su zapravo naši vojnici ti koji su bili svakodnevno uz civile, koji su im dopremali hranu i koji su ih na neki način štitili. Takođe mi je zanimljivo što i žene imaju mogućnost da idu u misije", rekla je Nikolina Pejović, učenica Srednje ekonomske škole.

Nikolina je, zajedno sa školskim drugom Živkom Marašem, bila polaznica ljetnjeg vojnog kampa koji od prošle godine organizuje Vojska Crne Gore.

"Na kamp sam se prijavio zbog toga što imam veliku želju da postanem vojnik i da budem dio Vojske Crne Gore", kazao je Maraš koji je učenik Ekonomske škole u Podgorici.

Major Milutin Miličić je tokom mirovne misije u Maliju bio jedini predstavnik zemlje koja nije članica Evropske unije.

U Somaliji se može čuti i crnogorski jezik, kazao je kapetan korvete Zoran Samardžić, koji se u vodama te zemlje borio protiv pirata.

"Dva crnogorska mornara sa trgovačkih brodova bila su uhvaćena i prebačena u Somaliju. Jedan od mojih zadataka bilo je praćenje situacije vezano za njih. Oni su oslobođeni nekih mjesec dana poslije mog dolaska", ispričao je Samardžić.

Naši vojnici osim u misijama u Maliju I Somaliji, angažovani su I u Avganistanu I Zapadnoj Sahari.

Bonus video: