Vozači u CG "divljaju" na cestama: Alkohol poseban problem, mladi često nisu svjesni opasnosti

"Imamo rekordera, saobraćajna policija zaustavila vozača koji je imao 4,7 promila alkohola u krvi, kada su ga saobraćajci zaustavili, pomislili su da aparat nije ispravan. Taj čovjek je vozio od Bijelog Polja do Bioča", kazao je Janjušević
242 pregleda 14 komentar(a)
Saobraćajna nesreća, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Saobraćajna nesreća, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 22.11.2017. 18:56h

204 kilometra na sat vozio je jedan vozač kojeg je policija juče zaustavila u mjestu Ulići, upozoravaju iz policije i pitaju se koja je adekvatna kazna za takvo divljanje na cesti.

To je saopštio pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, koji je učestvovao u radu konferencije na Pravnom fakultetu pod nazivom “Uticaj vozača na bezbjednost saobraćaja”, u znak sjećanja na četiri studenta Prava koja su stradala u saobraćaju.

Željka Jovović, sutkinja podgoričkog Osnovnog suda, ukazuje da mladi često nisu svjesni opasnosti.

U većini najtežih udesa sa poginulima, odlučujući faktor je čovjek, upozoravaju iz policije i navode primjer od juče, koji pokazuje bahat odnos prema sebi i drugima.

"Na putnom pravcu Podgorica-Cetinje, registrovan vozač koji je vozio brzinom 204 kilometra na sat u mjestu Ulići, 81. godište. Koja je to adekvatna kazna za takve prekršioce?", istakao je Janjušević.

U policiji dodaju da smo po represiji, prvi u regionu. Za prvih deset mjeseci ove godine, evidentirali su preko devet hiljada ljudi koji su vozili pod dejstvom alkohola, 1.100 više nego lani.

Napisali su 131.000 novčanih kazni, 10.000 više nego lani.

Alkohol je poseban problem, za prethodna dva vikenda priveli su oko 100 vozača koji su imali više od jednog promila alkohola u krvi.

"Imamo rekordera, saobraćajna policija zaustavila vozača koji je imao 4,7 promila alkohola u krvi, kada su ga saobraćajci zaustavili, pomislili su da aparat nije ispravan. Taj čovjek je vozio od Bijelog Polja do Bioča", kazao je Janjušević.

Poseban problem su mladi vozači, koji nisu svjesni šta rade. Naveden je primjer vozača od 24 godine, koji je vozio pijan sa 1,9 promila alkohola u krvi brzinom od 85 kilometara na sat.

"Ovo je slučaj na moru, znači kada pođu u provod, skrenuo je vozilom desno van kolovoza i zahvatio pješake, više pješaka, jedno lice je smrtno stradalo, a dva su zadobila teške tjelesne poivrede, ovo lice je osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i četiri mjeseca. Kada sudim ova krivična djela, naročito kada imam mlađa lica ispred sebe, vi vidite da oni nisu bili svjesni, čini im se ta jedna ili dvije čašice da ih ne ometaju", kazala je Željka Jovović, sutkinja Osnovnog suda u Podgorici.

"Trenutno se u Zavodu nalaze 42 zatvorenika i dvije zatvorenice koje izdržavaju kaznu zatvora iz ove oblasti krivičnih djela", kazao je Milan Tomić, direktor zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS)

Nadležni poručuju da će skratiti radno vrijeme profesionalnih vozača.

"Dešava se da od šest ujutro do devet uveče radi vozač možda jednom kraćom pauzom ili dvije tokom cijelog dana, dakle pohlepa za profitom je jedini motiv poslodavcu koji daje naloge vozaču da mora da radi 12, 13 ili 15 sati dnevno", kazao je Osman Nurković, ministar saobraćaja.

Stručnjaci ukazuju na naš mentalitet i značaj porodice.

"Imate vrlo čest primjer u našoj Crnoj Gori da roditelji, a njihova maloljetna djeca su sa njima, voze dijete u krilu, voze dijete ispod 12 godina na prvom sjedištu i prave najteže prekršaje u saobraćaju upravo da to gledaju njihova djeca", kazao je Janjušević.

Prošle godine na putevima u Crnoj Gori je poginulo 65 ljudi.

Bonus video: