RAZLIČITA GLEDIŠTA

Tuzi: Za koga je sporazum o zajedničkom postizbornom djelovanju Sveto pismo, a ko smatra da je nerealan

Krajem oktobra, dakle gotovo mjesec prije izbora, u Tuzima, četiri partije sa albanskim nacionalnim predznakom obavezale su se da će nakon izbora djelovati zajednički, odnosno da neće ići u pojedinačne pregovore o formiranju vlasti sa DPS ili nekom drugom partijom. Ovakva načela potpisali su u platformi koju je inicirala dijaspora, ali i zvanična Albanija
109 pregleda 1 komentar(a)
Tuzi, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Tuzi, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 21.11.2017. 19:04h

Nekoliko dana pred lokalne izbore, albanske partije u Tuzima različito dozivljavaju sporazum koji su potpisale krajem prošlog mjeseca, a kojim su se obavezale da će nakon izbora djelovati zajednički.

Dok je za opozicionu Albansku alernativu taj dokument sveto pismo, iz DUE, koja je trenutno sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) na vlasti, kažu da ti potpisi ništa ne znače.

Poljoprivreda i turizam ključni su resursi za razvoj Tuzi, poručuju i iz vlasti i iz opozicije, u susret nedjeljnim izborima. U opoziciji su, međutim, uvjereni da građani ovog kraja prepoznaju potrebu da se Malesijom upravlja drugačije nego sto je to do sada radio DPS

"Jer se lista DPS krije iza lika i djela Mila Đukanovića, njihovi sponzori su svugdje samo sa njegovim imenom, kao da se za Tuzi bira Milo Đukanović. Ja hocu da vjerujem da ni za Malesiju, Milo Đukanović nije onaj koji je bio nekada", istakao je Nikola Camaj iz Demokratskog saveza Albanaca.

"Albanska alternativa će biti, prema onome što imamo, najjači politički subjekt nakon ovih izbora u Tuzima", kazao je Nik Đeljošaj iz Albanske alternative.

"Očekujem veću podršku nego što smo imali do sad. Ovi drugi su obećali brda i doline, ali ništa nijesu ispunili", poručio je Kolja Ljuljđuraj iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz vladajućeg DPS, međutim, kazžu da jedino oni imaju konkretan plan razvoja Malesije

"Jer smo mi jedina partija koja je izašla sa projektima i stojimo iza tih projekata", rekao je Halil Duković (DPS).

Tu misle na bulevar do Glavnog garada, magistralni put prema Golubovcima, izgradnju vrtića, zelene pijace.

DPS-ov koalicioni partner na vlasti, nema neka velika očekivanja od predstojećih izbora, buduci da se ide u jednogodišnji prelazni period, do konstituisanja nove opštine.

"Nažalost najviše se govori o politici, a ne o tim fundamentalnim problemima koji se ticu građana, sa aspekta finansija odnosno standarda", rekao je Fadilj Kajošaj (DUA).

Demokrate izlaze prvi put na izbore u Tuzima a u njihovom fokusu su …

"Infrastruktura, zapošljavanje mladih, socijalna politika poljoprivreda, a posebno mjesto zauzima dijaspora", rekao je Štjefan Camaj iz Demokratske Crne Gore.

Krajem oktobra, dakle gotovo mjesec prije izbora, u Tuzima, četiri partije sa albanskim nacionalnim predznakom obavezale su se da će nakon izbora djelovati zajednički, odnosno da neće ići u pojedinačne pregovore o formiranju vlasti sa DPS ili nekom drugom partijom. Ovakva načela potpisali su u platformi koju je inicirala dijaspora, ali i zvanična Albanija.

Ipak, nekoliko dana pred izbore – različito gledaju na ono što su potpisali. DUA, koja je sada sa DPS i Bošnjackom strankom na vlasti u Tuzima, ne vjeruje da je ovaj sporazum realan. Takav stav temelje na činjenici da sa Albanskom alternativom nijesu uspjeli da naprave predizbornu koaliciju

"Preko noći mijenjaju stav, mišljenje, odnosno nijesu u stanju da izlaze sa drugom albanskom partijom u koaliciji. Onda takva platforma, odnosno ti potpisi faktički ne važe, nemaju nikakvo značenje sigurno", rekao je Kajošaj.

"Za nas je potpis koji smo stavili na zajedničko djelovanje nakon izbora Sveto pismo. Mi smo sigurni da ćemo nakon izbora svi sjesti zajedno i da ćemo formirati vlast", tvrdi Đeljošaj.

"Znam samo za jesnu stranku koja ce poštovati potpisano, to je Demokrastki savez", rekao je Camaj.

U DPS, palatformu albanskih partija ovako komentarišu

"Ne vidim zašto bi oni potpisivali neki sporazum, kad smo mi već sa nekima u koaliciji. Treba uvijek sačekati da vidimo šta se iza brda valja", rekao je Duković.

Na izborima u Tuzima takmiči se devet izbornih lista za 32 odbornička mjesta, a pravo glasa ima 11 hiljada i 600 birača.

Izbori se održavaju 26. novembra.

Preporučujemo za Vas