Jedinstveni malinjak u Crnoj Gori: Miljaim Delija donosi inovacije na polju voćarstva

U jedinstvenom malinjaku u Crnoj Gori koji će svježe plodove donijeti i kad im nije vrijeme - Miljaim radi sa 12 Romkinja. One su zahvaljujući Centru za romske inicijative prošle teorijske i praktične obuke, pa se po završenom poslu imaju čemu i nadati
270 pregleda 2 komentar(a)
Miljaim Delija, Foto: Printscreen (YouTube)
Miljaim Delija, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 17.11.2017. 18:22h

Miljaim Delija je tridesetogodišnjak koji pripadnicima svog naroda daje nadu da mogu više i bolje. Nakon završenog fakulteta za sportsko novinarstvo, oprobao se u struci i još nekim poslovima, a ovih dana donosi inovacije na polju voćarstva.

"Sorta je himbo top - dvorodna je i berba će biti na proljeće i krajem jeseni- tamo negdje u novembru. Očekujemo prihod od 900 kg maline, samo još tržište da nađemo", kazao je Delija.

U jedinstvenom malinjaku u Crnoj Gori koji će svježe plodove donijeti i kad im nije vrijeme - Miljaim radi sa 12 Romkinja. One su zahvaljujući Centru za romske inicijative prošle teorijske i praktične obuke, pa se po završenom poslu imaju čemu i nadati.

"Dnevnica kad krene berba po jednoj korisnici biće 15-16 eura, što je dovoljno za tih mjesec dana, makar da imaju jednu dobru platu", priča Delija.

"To je sad mali broj od 12 žena, ali nadamo se da će ih biti više", kazala je Maja Matović iz NVO Centar za romske inicijative

Zadruga će dalje raditi na poslovima navodnjavanja, prihrane i zaštite, a da sve bude po propisima zadužena je privatna ustanova Biotehnički centar iz Bijelog Polja, koja je angažovana kao stanar Tehnopolisa. Trudiće se da bude još sličnih plastenika i prilika za Rome koji rijetko dolaze do posla.

"Tu su sistemi za navodnjavanje, orošavanje, đubrenje, profesionalne kante, kvalitetan sadni materijal. Treba samo vrijedno raditi i da se tako postigne cijena van sezone koja je sigurno negdje oko tri eura", kazao je Dejan Zejak.

"Bilo koji drugi posao što se tiče poljoprivrede one bi prihvatile da rade", kazao je Delija.

Imaju to u vidu u Centru za romske inicijative, gdje planirajući plastenik jagoda računaju na finansijsku pomoć istih partnera- Evropske unije, Austrijske razvojne kooperaije i CARE Austrije. Namjeravaju da uposle i više žena, pa se Miljaim posvetio stručnoj literaturi.

"Počeo da čitam o agrokooperativi, malinama i drugim vrstama voća, tako da se nadam da ću uspjeti", rekao je Delija.

Bonus video: