Stručnjaci procijenili da bi se gradnjom mosta na Verigama ugrozio vizuelni identitet zaliva

Nedović ističe i da će svi niži detaljno urbanistički planovi biti stavljeni van snage, dok se ne usvoji Prostorno urbanistički plan
52 pregleda 5 komentar(a)
Boka kotorska, Foto: Printscreen (YouTube)
Boka kotorska, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 17.11.2017. 18:04h

U kotorskoj opštini zadovoljni su preporukama iz HIE, iako se dokumentom predlaze produženje moratorijuma na gradnju, dok se ne izrade novi planski dokumenti. Izuzetak su projekti od javnog interesa. Stručnjaci Arhitektonskog fakulteta u Podgorici uz pomoć međunarodnih eksperata procijenili su i da bi se gradnjom mosta na Verigama, ugrozio vizuelni identitet bokokotorskog zaliva na čemu UNESCO insistira.

„Jedno od rješenja je ako baš mora da bude tamo da bude visok svega pet metara i da ima pokretni dio za brodove ukoliko to morsko dno dozvoljava, jer je ovdje vrlo karakteristično, velike su dubine na pojedinim mjestima", kazao je potpredsjednik Opštine Kotor Branko Nedović.

Ukoliko se ostane pri stavu da se gradi most visine 65 metara, ispod kog bi mogli da prolaze kruzeri, Nedović tvrdi, da bi to dovelo do toga da Kotor bude izbrisan sa liste UNESCA. U kotorskoj opštini imaju predlog za rješenje ovog problema.

„A to je da brza cesta koja vodi iznad Budve i iznad Kotora, odnosno iznad Kavča, iznad aerodroma dolazi na most Verige i nastavlja dalje prema HN, bude izmještena na način da iz Lastve Grbaljske ide kroz Donji Grbalj, Lušticom i pređe u Kumborskom zalivu na drugu stranu. Dakle ne na Verigama, nego kod Kumbora. I to su stručnjaci predložili. Jer je tu takođe jedan tjesnac i neka stara dokumenta iz austrijskog i prije perioda predviđala su da tuda bude prelaz preko Boke“, rekao je Nedović.

Nedović ističe i da će svi niži detaljno urbanistički planovi biti stavljeni van snage, dok se ne usvoji Prostorno urbanistički plan. Kako navodi, dokumentom se insistira da se na prostoru Mua, Prčanja, Stoliva, Ljute, Orahovca, Dobrote i Kostanjice zadrže zelene površine, koje se nalaze između postojećih građevinskih objekata i da tu više ne smije biti gradnje.

„Ako neko hoće da uradi porodičnu kuću na svom imanju logično je da to može da uradi. Ali da spriječimo stanogradnju za tržište“, kazao je Nedović.

Nedović vjeruje da će Opština imati snage da cijeli posao iznese do kraja, a za tako nešto će im, kako je rekao biti neophodna pomoć stručne javnosti. Podsjetimo, crnogorska vlada juče je nakon devet mjeseci djelimično ukinula moratorijum na gradnju, sa urbanističkih projekata Perast i Kotor.

Bonus video: