Do para EU neće biti lako uz DPS

Kolašin još nema tim za pisanje projekata kojim bi aplicirali za dobijanje novca iz fondova Evropske unije
1 komentar(a)
Željka Vuksanović, ambasadori, Foto: Dragana Šćepanović
Željka Vuksanović, ambasadori, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.11.2017. 07:43h

Gradonačelnica Kolašina Željka Vuksanović ocijenila je da bi moglo da bude poteškoća prilikom apliciranja za fondove EU, s obzirom na to da predlozi projekata idu preko državne vlasti, a DPS opstruira razvoj tog grada još od 2004.

Ona je to kazala tokom jučerašnjeg sastanka u Kolašinu sa ambasadorima zemalja EU koje je predvodio šef delegacije u Crnoj Gori Aivo Orav.

S obzirom da se razgovaralo o mogućnostima koje EU nudi kroz predpristupne fondove, Orava je zanimalo koje su to teškoće zbog kojih Kolašin ne aplicira i na taj način unapređuje svoj ambijent.

Vuksanovićeva je kazala da je u toku proces “formiranja tima koji će se isključivo baviti pisanjem projekata”, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale.

Evropski amabasadori sa čelnim ljudima kolašinske izvršne vlasti obišli su šetalište pored Tare, jedini projekat finansiran evropskim novcem.

Učestovali su i na konferenciji Iskustva u povlačenju sredstava EU - izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse, koju organizuje FORS Montenegro - Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore.

“Crna Gora ima podršku od kada je u procesu pridruživanja. Cilj nam je da na osnovu uloženih sredstava građani osjete da su sve bliže Evropi. Sa druge strane, želimo i da poreski obveznici EU znaju da se njihova sredstva ulaži i realizuju na pravi način. EU je najveći donator državama koje su u procesu pridruživanja, gdje smo od 1998. do 2013. uložili skoro 500 miliona kroz projekte IPA I IPA II. Crna Gora je pravi partner, učestvuje u projektima a cilj nam je da bude još bolja saradnja na relaciji EU i lokalne zajednice”, istakao je Orav.

Bonus video: